Privreda

Sajam "Poljoklast" okupio 28 izlagača

Sajam "Poljoklast" okupio 28 izlagača
Foto: Srna | Sajam "Poljoklast" okupio 28 izlagača

DOBOJ - Poljoprivredni sajam članova klastera "Poljoklast" okupio je danas u Doboju 28 izlagača iz 11 opština koji su se predstavili domaćim proizvodima i rukotvorinama.

Sajam, četvrti po redu, organizuju klaster "Poljoprivrednik", Gradska uprava Doboj i dobojski Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Radmila Cvijić rekla je da poljoprivreda u Srpskoj opstaje uprkos svim izazovima u ovoj godini usljed vremenskih nepogoda i bolesti koji utiču na ovaj sektor.

Prema njenim riječima, podbacio je prinos ozimih kultura pšenice, ječma, loši rezultati su i u voćarstvu, osrednji prinosi očekuju se u jesenjem skidanju kultura, a stočari imaju naglašen problem sa pojavom afričke kuge svinja.

"Nama je cilj, kao što je ovo dešavanje danas, da promovišemo male poljoprivrede proizvodnje koje nisu toliko ekonomske, diverzifikovane i sa malim obimom proizvodnje na malim površinama, ali te svoje proizvode prerade, zapakuju, marketinški promovišu i na taj način opstaju na tržištu", izjavila je Cvijićeva.

Menadžer "Poljoklasta" Julijana Petrović istakla je da je zadovoljna porastom broja izlagača i raznovrsnijom ponudom proizvoda atrakivnih tržištu.

"Najveći benefit udruživanja u `Poljoklast` imaju mali poljoprivredni proizvođači. Oni su nam u fokusu i sa njima pripremamo projektne planove kako bi se osnažili i unaprijedili svoje proizvode i proizvodnju za tržište", navela je Petrovićeva, koje ovakve sajmove vidi kao dobru vezu sa kupcima.

Petrovićeva je rekla da je plastenička proizvodnja na području dobojske regije u ekspanziji i da su ove godine prvi put predstavljeni proizvodi od šipka i domaća tjestenina, uprkos vremenskim nepogodama u prethodnom periodu i šteti po voćare.

Članovi klastera ukazali su na značaj i prednosti udruživanja radi razmjene iskustava, znanja, ali i plasiranja proizvoda, te neposrednog kontakta sa kupcima.

Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Anis Husaković ocijenio je da su svake godine izloženi proizvodi članova klastera kvalitetniji i raznovrsniji.

"Ovakvom manifestacijom pokušavamo da animiramo i male proizvođače koji se bave preradom voća i povrća, pčelare, proizvođače sira i druge vidove poljoprivrede proizvodnje", naveo je Husaković.

Suzana Stanojević iz Modriče proizvodi domaću tjesteninu koja u svom sastavu ima koprivu, blitvu, cveklu, mrkvu, a sve iz domaće bašte.

Ona je pojasnila da trenutno radi samo po narudžbi, a cilj joj je da svoje proizvode plasira restoranima.

Boro Dobrilović iz Dervente, koji proizvodi pekmez od šipka bez aditiva, kaže da je prije tri godine zasadio malu plantažu i ove godine prvi put proizveo pekmez koji je želio.

On je rekao da je šipak zahvalan za uzgoj jer je otporan na vremenske nepogode kao i bolesti pa ne zahtijeva hemijske tretmane.

Dobrilović je naveo da je riječ o isplativoj proizvodnji s obzirom na velike prinose na maloj površini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije