Privreda

"Sajamski dani Gradiška 2024": Stotinu izlagača na pet hiljada kvadrata

"Sajamski dani Gradiška 2024": Stotinu izlagača na pet hiljada kvadrata
Foto: Milan Vujić | "Sajamski dani Gradiška 2024": Stotinu izlagača na pet hiljada kvadrata

GRADIŠKA – U Gradišci je sve spremno za Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, turizma, obrazovanja i zapošljavanja koji će se održati od 26. do 28. aprila.

"Sajam predstavlja poslovni okvir koji će omogućiti učesnicima iz različitih sfera ekonomskog, socijalnog i obrazovnog područja da ostvare kontakte, razmijene iskustva i promovišu svoje mogućnosti i potrebe", naglasio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške na današnjoj konferenciji za medije u Sportskoj dvorani "Arena" koja će biti domaćin ove sajamske manifestacije.

"Gradiška ima veliki privredni potencijal i nudi mnoge olakšice, stimulativne za investitore. U to se svakodnevno uvjeravamo u praksi, što nas dodatno motiviše da još snažnije nastavimo u istom pravcu, počev od obrazovanja do otvaranja novih privrednih kapaciteta te stalnim jačanjem infrastrukture, koja je u funkciji ekonomskog i društvenog napretka", kazao je Adžić.

Cilj manifestacije, naglasio je Adžić je promocija i predstavljanje proizvoda i usluga domaćih i stranih privrednih kolektiva, poljoprivrednih proizvođača, ekonomskih eksperata, kao i predstavnika domaćih i regionalnih privrednih komora.

Vojin Mitrović, ministar za privredu i preduzetništvo Republike Srpske, ukazao je u Gradišci na važnost sajma za Republiku Srpsku i region.

"Privredni subjekti, izlagači ili njihovi predstavnici u ulozi posjetilaca, imaće priliku da na jednom mjestu sagledaju šta se na ovom području nudi, naročito koji proizvodi i kakve usluge. Istovremeno, biće upoznati sa privrednim mogućnostima Grada Gradiška i Republike Srpske", kazao je Mitrović.

On je takođe rekao da su resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske prepoznali ovo područje kao jedno od najbitnijih u Republici Srpskoj i aktivno rade na ulaganju u ovom kraju.

"Istovremeno, moram istaći da nije dovoljno, da samo Vlada Republike Srpske daje olakšice, zakonska rješenja, u svrhu stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta. U praksi, ovdje u Gradišci, uvjerili smo se da zaslugama Grada i Gradske uprave, imamo upotpunjenu cjelinu, kompletne i dobre uslove za investicije i ulaganja", rekao je Mitrović.

Na značaj sajma za ovdašnje privrednike ukazao je i Krešimir Bodrožič, direktor “Tinkt manufakture”, kolektiva sa inostarnim kapitalom koji uspješno sarađuje sa lokalnom zajednicom, počev od obrazovanja učenika do zapošljavanja i plasmana proizvoda, uglavnom na evropsko i svjetsko tržište.

Inače, u gradu na Savi evidentan je sve intenzivniji privredni razvoj Gradiške, naročito u posljednjih sedam godina.

U tom periodu, prema podacima gradske uprave, ostvaren je rast prihoda za 76 odsto, dobit je uduplana, a zaposlenost povećana za 30 odsto. Takođe je ostvaren bitan tehnološki napredak.

Grad Gradiška u saradnji sa kompanijom "RS Consalting & Trade d.o.o. Banja Luka", je domaćin Međunarodnog sajma privrede, poljoprivrede, turizma, obrazovanja i zapošljavanja.

Sajam će biti organizovan ukupno na pet hiljada kvadrata, od čega je 2.000  u zatvorenom, a preostali dio na otvorenom prostoru ispred Sportske dvorane "Arena". Očekuje se stotinak izlagača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije