Privreda

Samit 100: Inovacije kao bitna komponenta razvoja i napretka

Samit 100: Inovacije kao bitna komponenta razvoja i napretka
Samit 100: Inovacije kao bitna komponenta razvoja i napretka

SARAJEVO - U regionu je potrebna nova energije, inovacija i inspiracija kako bismo bili u korak s promjenama u svijetu – istaknuto je na panelu kojim je započeo drugi dan Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope koji se u Sarajevu održava pod pokroviteljstvom političkih lidera regiona.

Edin Mehić iz firme Posao.ba and Networks business hub je kazao da su inovacije jedna od najvažnijih komponenti ukoliko ovaj dio Evrope želi uhvatiti korak s ostatkom svijeta.

Jedan od najvećih problema u ovoj oblasti, smatra Mehić,  jeste neuvezanost cjelokupnog sistema, prije svega obrazovnih institucija, investitora i kapitala.

Izdvojio je pozitivni primjer Slovenije gdje su prije četiri godine krenuli s dva miliona evra investicija, a danas je to tržište od 178 miliona investicija u inovativne biznise, start-up i slično.

Po njegovim riječima, u ovom procesu je bitno donijeti odluku koja treba biti racionalna, ali i emotivna uz podršku cjelokupnog sistema.

Na panelima i tokom diskusija biznismeni iz regiona će i danas iznijeti svoje ideje, vizije i stavove o privrednim tokovima, a u centru pažnje je energetika. Naravno, razgovaraće se i o ostalim temama iz poslovnog svijeta, kao što su saobraćajna infrastruktura, poljoprivreda, turizam, informacione tehnologije...

Osnovni cilj Samita 100 i poslovnih ljudi iz regije je da probaju ujediniti tržište od preko 25 miliona ljudi, kako bi se pokrenule nove inicijative, projekti, povećao broj zaposlenih i zajednički nastupilo na globalnom tržištu.

Učesnici Brdo-Brioni procesa, kako je najavljeno, poslijepodne u okviru predsjedničkog panela „Dogovor za novo doba“, prisustvovaće Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

Pokrovitelj Samita 100 je Predsjedništvo BiH.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije