Privreda

"Sarabon" vraćaju bivšem vlasniku

"Sarabon" vraćaju bivšem vlasniku
"Sarabon" vraćaju bivšem vlasniku

SARAJEVO - Općinski sud u Sarajevu donio je izvršno rješenje da se 51 odsto kapitala sarajevske Tvornice čokolade i kandita "Sarabon" vraća bivšem vlasniku Vahidinu Čomoru sa kojim je Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo još 2006. raskinula kupoprodajni ugovor.

"Imamo to rješenje na koje nema pravo žalbe. Odmah ide i uknjižba kapitala na Vahidina Čomora. To je strašno, ali nemamo pravo protiviti se sudu. Agencija je jednostrano raskinula ugovor, a sud je rekao da to nije bilo u redu, da je trebalo da ide na sud", rekao je juče Asim Vlajčić, jedan od predstavnika bivših radnika "Sarabona" u kojem je šest mjeseci od raskida ugovora pokrenut stečaj.

Kupoprodajni ugovor, potpisan 2000. godine, raskinut je jer Čomor nije ispunio obaveze ulaganja milion KM, koje su iskorištene za dokapitalizaciju na osnovu koje je prvobitnih 45,9 odsto kapitala Čomor povećao na 51 odsto.

Vlajčić je istakao da je Čomor pozvao radnike da mu se pridruže u tužbi za nadoknadu više od pet miliona KM štete protiv Agencije za privatizaciju, Vlade KS i Odbora povjerilaca "Sarabona".

"Čomor je rekao da će tužiti za izgubljene četiri godine prihoda i jer je Odbor povjerilaca prodao imovinu firme u postupku stečaja, a da nisu sačekali odluku suda na njegovu žalbu na raskid ugovora. Međutim, mi ćemo podnijeti psebne tužbe jer smo ostali bez posla kada je otvoren stečaj i zbog obmane", kazao je Vlajčić.

Predsjednik Odbora povjerilaca "Sarabona" Hamdo Duraković juče je bio zauzet, te je kratko kazao da će se sve ovo rješavati u postupku, dok direktor Agencije za privatizaciju KS Nazmija Pipić juče nije bio na poslu. Vahidin Čomor bio je nedostupan.

Abid Šarić, donedavni ministar privrede KS, istakao je da ništa ne može biti vraćeno Čomoru jer je otvoren stečaj s obzirom na to da Zakon o stečaju ima veću snagu od ostalih. Dodao je da ne zna da li je Agencija za privatizaciju KS pogriješila.

Vlajčić je napomenuo i da su predstavnici bivših radnika juče bili u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, gdje im je obećano da će ubrzano raditi po osnovu njihove prijave za prodaju pokretne imovine od koje radnici nisu dobili ništa, iako je isplata osam plata i doprinosa bila prioritet.

Dodao je i da je još otvorena istraga zbog požara u fabrici u kojem je u aprilu 2007. godine izgorio dio dokumentacije i zbog krivičnih prijava koje su radnici iste godine podnijeli protiv bivšeg vlasnika, manedžmenta firme i Agencije za privatizaciju zbog privatizacije i stečaja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije