Privreda

Pratite nas na Google news

Saradnja "Šuma Srpske" i "Srbijašuma"

Saradnja "Šuma Srpske" i "Srbijašuma"
Foto: N.N. | Saradnja "Šuma Srpske" i "Srbijašuma"
Srna

FOČA - U Foči je danas počeo dvodnevni susret rukovodstava "Šuma Srpske" i "Srbijašuma" čiji je cilj razmjena znanja i iskustava u gazdovanju šumskim blagom.

Direktor "Šuma Srpske" Slaven Gojković rekao je da je jedan od zajedničkih zadataka očuvanje Pančićeve omorike i to putem projekta prekogranične saradnje, koji je u toku, a koji se finansira sredstvima EU.

"Cilj projekta je da se sačuva Pančićeva omorika na planini Tari u Srbiji i na području Višegrada u Srpskoj. Znamo da je ona veoma rijetka, samo se kod nas pojavljuje prirodno. To će biti jedan od načina da unaprijedimo našu saradnju", rekao je Gojković.

Vršilac dužnosti direktora "Srbijašuma" Igor Barunović navodi da je nakon susreta u Malom Zvorniku u junu ovo uzvratna posjeta kolegama u Srpskoj.

"U Srbiji je slično stanje kao ovdje, samo što je Srpska znatno bogatija šumom od nas. Klimatske promjene, sušenje šuma, razne bolesti utiču na to da moramo da unapređujemo borbu za očuvanje šuma", rekao je Barunović.

Predsjednik Nadzornog odbora "Šuma Srpske" Biljana Marković istakla je da je veoma bitna razmjena znanja i iskustava, ne samo rukovodećeg kadra, već svih struktura zaposlenih u dva javna preduzeća.

"Saradnju podižemo na još veći nivo, a za mjesto susreta izabrali smo Šumsko gazdinstvo `Maglić` u Foči, koje je jedno od organizaciono najuspješnijih u Srpskoj. Drago mi je da smo ovdje jer znam da ova organizaciona jedinica dobro posluje, tako da ćemo iskoristiti i njihova znanja i iskustva da unaprijedimo saradnju sa `Srbijašumama`", navela je Markovićeva.

Direktor Šumskog gazdinstva "Maglić" Spomenko Stojanović rekao je da je prednost ove organizacione jedinice to što su naučili da integralno gazduju šumama.

"Smatramo da sve što je u šumi da time treba da se bavimo mi šumari, tako da imamo razvijeno i lovstvo, a ovih dana počinje gradnja velike hale za ostale proizvode šumarstva. Riječ je o preradi gljiva i drugih šumskih plodova, destilaciji etričnih ulja što će doprinijeti većem zapošljavanju i omogućiti ljudima koji plodove prikupljaju po šumi da ih mogu predati našem preduzeću i naplatiti po pravoj ekonomskoj cijeni", rekao je Stojanović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije