Privreda

"Sarajevo-gas" zavrće ventil "BH gasu"

"Sarajevo-gas" zavrće ventil "BH gasu"
Foto: Ilustracija | "Sarajevo-gas": Smanjena isporuka gasa zbog radova na ventilima

SARAJEVO - Kompanija "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva saopštila je da postoji mogućnost da obustavi dalji transport prirodnog gasa krajnjim potrošačima.

Naime, iz "Sarajevo-gasa" je pojašnjeno da će se na ovaj korak odlučiti jer je neprihvatanjem cijene transporta prirodnog gasa od strane "BH gasa", odnosno Protokola "BH gasa", ovo preduzeće dovedeno u ozbiljnu situaciju, te da je prisiljeno da obustavi dalji transport prirodnog gasa dok se ovaj problem ne riješi.

Ukoliko se odluče na ovaj potez, ističu da će prije prekida isporuke ovog energenta obavijestiti javnost o razlozima prekida i o svim pokušajima da riješe ovaj problem kako bi se nastavilo s urednim snabdijevanje.

Podjećamo, u februaru je "Sarajevo-gas" dao rok od 30 dana "BH gasu" da izmiri svoja dugovanja, što je dogovoreno još 2015. godine. Takođe, tada je RS zaprijetila "BH gasu" da će u potpunosti obustaviti dotok gasa u FBiH jer "BH gas" tri godine ne prihvata cijenu transporta ovog energenta, koji se gasovodom Karakaj - Starić doprema u FBiH.

Inače, "Sarajevo-gas" juče je smanjio isporuku gasa "BH gasu" za 50 posto, zbog, kako su naveli, radova na ventilima na kojima je ranije utvrđeno veće curenje na blok-stanici Snagovo. Iz ovog preduzeća obavještavaju i potrošače prirodnog gasa na području Istočnog Sarajeva, odnosno opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža da postoji mogućnost pojave problema u napajanju svih potrošača prirodnog gasa u narednom periodu.

Povodom najave o smanjenju i mogućem prestanku isporuke gasa za Sarajevo održan je juče hitni sastanak direktora "Sarajevo-gasa" Slave Krajišnika i direktora "BH gasa" Jasmina Salkića. Sastanak je okončan bez konkretnog dogovora, a Salkić kaže da je smanjenje isporuke gasa Sarajevu i najava potpunog prekida ucjena Istočnog Sarajeva prema građanima Sarajeva, jer traže isplatu milion KM iz 2015. godine - bez pravnog osnova.

Oglasio se i Nermin Džindić, ministar energetike, industrije i rudarstva FbiH, koji je konstatovao da je najveća odgovornost na firmama koje se bave distribucijom gasa, te da, ako njihov menadžment ne može odgovoriti na izazove, neka onda podnesu ostavke. Optužio je i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da je odgovorno zbog toga što BiH nema zakon o gasu.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je za "Nezavisne" da je pitanje snabdijevanja gasom važno i za građane Istočnog Sarajeva, koliko i za građane Kantona Sarajevo.

"I Istočno Sarajevo će trpjeti sigurno moguću nestašicu gasa. U tom smislu jedini put je dogovor nadležnih kompanija koje se bave distribucijom gasa na području BiH", rekao je Šarović.

Ističe da je razgovarao i s entitetskim ministrima o zakonu o gasu, ali bez dogovora s entitetima teško da taj zakon dobije zeleno svjetlo.

"Da je samo do mene, pitanje donošenja tog zakona bilo bi najlakše riješiti", zaključio je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije