Privreda

Pratite nas na Google news

Sarajevska firma pokreće proizvodnju dijelova za brodove

Sarajevska firma pokreće proizvodnju dijelova za brodove
Sarajevska firma pokreće proizvodnju dijelova za brodove
N.N.

KONJIC - Kompanija DIV BiH uskoro će u Konjicu pokrenuti proizvodnju specijalnih dijelova za brodove.

"U pripremi je proširenje objekta koji je visokoregalno skladište i očekujemo da će radovi biti finalizirani do kraja maja", potvrdio je za "Radiosarajevo.ba" direktor ove kompanije u BiH Almir Žujo.

"Putem Zavoda za zapošljavanje otvorili smo konkurs preko kojeg planiramo zaposliti blizu 60 ljudi", rekao je Žujo, i objasnio da traže varioce i brusače koji će ići na prekvalifikaciju u ovoj firmi.

Kako je kompanija u BiH samo dio lanca kojem pripadaju DIV u Samoboru, DIV-TVIK Knin, Brodosplit, TVIK-DIV Valjevo i MIN-DIV Niš, a u tim mjestima imaju problem s manjkom radne snage, kompanije će zaposliti oko 60 ljudi koji će graditi manje dijelove za brodove, a koji će se potom slati u druga brodogradilišta.

"Početak rada na proizvodnji očekuje se nakon završetka objekta i edukacije budućih zaposlenih", naveo je Žujo.

Ova investicija vrijedna je blizu dva miliona konvertibilnih maraka i na ovaj način pokušaće se vratiti stari sjaj brodogradnji u Bosni i Hercegovini.

DIV u BIH planira i izgradnju vjetroparkova na Kupresu i Paklinama 1 i 2 u Opštini Tomislavgrad nakon dobijanja građevinske dozvole.

"Vjetropark je pred dobivanjem građevinske dozvole i nadamo se da ćemo uskoro početi s radom. Već dvije godine radimo na tome i do sada smo imali velikih problema s procedurama kod nas koje su užasno spore i dugotrajne, ali može se reći da smo došli do cilja i da ćemo ove godine početi s izgradnjom vjetroparkova", rekao je Žujo.

Kompanija je otkupila dva brda po cijeni od tri miliona evra nakon čega su proveli ispitivanje vjetra. Nakon što su se rezultati ispitivanja pokazali veoma dobrim, odlučili su da pokrenu vjetroparkove.

Vjetropark na Kupresu biće izgrađen na tri polja sa snagom od 40MW, a nakon tog projekta planirano je pokretanje proizvodnje vjetrostubova na Brodogradilištu u Splitu. Takođe, već je instalirano nekoliko probnih čeličnih stubova, a planira se i snadbijevanje regiona vjetroparkovima nakon što se dogovori saradnja sa Siemensom ili Vestasom.  

"Naš osnovni cilj je izrada vjetroturbina i stubova od isporučioca od Siemensa, Vestasa itd", rekao je direktor ove kompanije.

(Radiosarajevo.ba, Foto: Ilustracija)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije