Privreda

Pratite nas na Google news

Šaranović u Kraš uložio 45 miliona €, evo šta kaže o problemima

Šaranović u Kraš uložio 45 miliona €, evo šta kaže o problemima
Foto: N.N. | Oglasio se Šaranović: U Kraš uložio 45 miliona €, evo šta kaže o problemima
Tanjug

ZAGREB - Srpski preduzetnik i vlasnik kiparske kompanije "Kappa Star Limited" Nebojša Šaranović kaže da je do sada uložio u akcije Kraša preko 45 miliona evra i da je radnicima udruženim u Kraš ESOP ponudio 17.444 evra po udjelu za njihove vlastite akcije koje ne kotiraju na berzi.

"Dobili smo pismo radnika Kraš ESOP-a kojim nas obaveštavaju da Mesna industrija Braća Pivac nudi 50.000 kuna (6.709 evra) za jedan udeo u Kraš ESOP-u. Ta ponuda se odnosi na vlastite deonice Kraš ESOP-a, koje ne kotiraju na Zagrebačkoj berzi. Radnici su nas, smatrajući da je to malo, pozvali da i mi damo ponudu za vlastite deonice Kraš ESOP-a, što smo i učinili", rekao je Šaranović za Jutarnji list.

Preko Uprave Kraš ESOP-a, kako dodaje, "Kappa Star" je za te vlastite dionice ponudio 130.000 kuna (17.444 evra) po udjelu, što je gotovo dva i po puta više od onoga što nudi MI Braća Pivac.

"Ponudu smo uputili poštom juče ujutro s Kipra", navodi Šaranović.

Povodom primjedbe da je cijenu akcije kompanije Kraš podigao sa početnih 400 kuna (oko 53,7 evra) na sadašnjih 1.050 kuna (141 evro), što mnogi smatraju preskupim, kaže da tu cijenu smatra fer vrijednošću koju mali dioničari i zaposleni treba da dobiju.

Srpski preduzetnik, u intervjuu za Jutarnji, takođe otkriva da ga je prokuristica Kraša Marica Vidaković, kada je "Kappa Star" počeo da kupuje akcije, zamolila da se sastanu kad bude u Zagrebu, ali da im se na kraju rasporedi nisu uskladili i da do sastanka nije došlo.

Na pitanje šta će biti ako ne postane većinski akcionar sa udjelom iznad 50 posto, odgovara da "jako vjeruje u pravni sistem" Hrvatske i da smatra da manjinski paket može biti profitabilan, pa je spreman da participira u Krašu i s manjinskim udjelom.

"Te mogućnosti smo svesni od početka, što nije promenilo našu odluku da investiramo. Mnogi nas upozoravaju na primere sinhroniziranog delovanja Uprave Kraša i Mesne industrije Braća Pivac, ali mi se time ne bavimo jer verujemo da za sve postoje zakoni i regulatori... Ne bi bilo dobro da Uprava bilo kojim svojim potezom u ovom procesu donese prevagu a na štetu svih radnika, ostalih deoničara i same kompanije".

Objašnjavajući zašto se odlučio na kupovinu akcija Kraša, ističe da niz godina posluje u konditorskoj industriji regiona sa jako dobrim rezultatima i da smatra da Kraš ima velik potencijal, sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične radnike.

"Naša grupacija je vlasnik Jaffe i Baninija, kompanija čiji su proizvodi dobro poznati u Hrvatskoj. Otkad smo mi vlasnici, one su znatno uspešnije. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 miliona evra. Od našeg preuzimanja kompanija je učetvorostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih", naveo je Šaranović.

Spekulacije u hrvatskoj javnosti da bi ako postane većinski vlasnik Kraša premjestio proizvodnju u Srbiju ili da bi, ako proizvodnja ostane u Hrvatskoj, otpustio veliki broj radnika, ocjenjuje kao zlonamerna tumačenja i potpunu neistinu.

"U karijeri sam imao šest fabrika i nijedna nikada nije premeštena niti ugašena... Najveća vrednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposleni jer, verujte mi, niko drugi na svetu ne zna da proizvede Bajaderu ili Griote i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu", rekao je Šaranović u intervjuu za Jutarnji list.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije