Privreda

Šarović: Potezi Prištine vode u nazadovanje

Šarović: Potezi Prištine vode u nazadovanje
Foto: Srna | Šarović: Potezi Prištine vode u nazadovanje

SARAJEVO - Carinama na robu iz BiH i centralne Srbije nije narušena samo trgovina, veći i stabilnost regiona jer ovakvi nesmotreni politički potezi prištinskih vlasti vode dezintegraciji i nazadovanju, naglašeno je danas u Berlinu na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministra u tehničkom mandatu Mirka Šarovića i sagovornika iz Njemačke i Evropske komisije.

U razgovoru Šarovića sa ministrom poljoprivrede i hrane Njemačke Julijom Klekner i komesarom Evropske komisije Vitenis Andriukaitisom naglašeno je da jednostrano uvedene prepreke u međusobnoj trgovini zemalja CEFTA moraju odmah biti stavljene van snage, kako se u pitanje ne bi doveo postignuti napredak, integracija i razvoj Jugoistočne Evrope.

On je ovom prilikom istakao da je slobodna i fer trgovina suštinsko pitanje za region i da ovaj slučaj kršenja CEFTA za sve zemlje zapadnog Balkana predstavlja mnogo više od ekonomskog problema, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tehničkom mandatu.

"Uklanjanjem barijera u trgovini, te promocijom saradnje i jačanja veza među zemljama zapadnog Balkana, promoviše se i ubrzava ekonomski rast i razvoj društva u cjelini i taj proces nema alternativu", istakao je Šarović.

Iako postoje naznake da vlast u Prištini već razmatra mogućnost da izađe u susret zahtjevima koje su upućene sa raznih strana, zvaničnici Evropske komisije i Njemačke su saglasni da se rješenje za prevazilaženje ovakvih dezintegracijskih procesa neće moći ostvariti bez jakog i konkretnog uključivanja Evropske komisije, uključujući i Njemačku kao jednu od najznačajnijih članica Evropske unije.

Šarović je informisao sagovornike da je, uprkos unilateralno uvedenih trgovinskih barijera, BiH održala stalnu komunikaciju sa vlastima u Prištini, te najavio skori susret i bilateralne razgovore dvije strane s ciljem ukidanja prištinskih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije