Privreda

Šarović: U nekoliko mjeseci očekujemo novi Agrokor

Šarović: U nekoliko mjeseci očekujemo novi Agrokor
Foto: N.N. | Šarović: U nekoliko mjeseci očekujemo novi Agrokor

BLED - Osnovna nagodba sa povjeriocima u slučaju "Agrokor" je postignuta i nakon isteka roka za žalbu, u septembru, imaćemo novi Agrokor, istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sastanka na Bledu kome su prisustvovali i ministrica privrede, preduzetništva i obrta Republike Hrvatske Martina Dalić, ministar za privredni razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić te Biljana Jakić, crnogorska ministrica trgovine.

"Težak period je prošao. Agrokor je ušao u mirnu fazu. Rebrendiranje je proteklo uspješno, Merkator je ponovo u Bosni i Hercegovini i što je najvažnije obaveze prema dobavljačima izvršavaju se u zakonskom roku", istakao je ministar.

Agrokor preuzimaju ključni povjerioci i kako sada stvari stoje, kontrolu nad dijelom Agrokora imat će dvije ruske državne banke - Sberbank i VTB banka, i to do 50 posto, od čega samo Sberbank 40 posto.

Agrokor će nastaviti da djeluje kao holding, a vlasnici će biti povjerioci čije sjedište kompanije će biti u Holandiji, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije