Privreda

Šarović: Za BiH pripremljena ozbiljna finansijska podrška

Šarović: Za BiH pripremljena ozbiljna finansijska podrška
Foto: Ilustracija | Šarović: Za BiH pripremljena ozbiljna finansijska podrška

JAHORINA - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je na Jahorini da je kraj godine krajnji rok do kada BiH ima šansu da dobije znatna sredstva od EU ukoliko usvoji strategiju ruralnog razvoja.

Šarović, koji je predsjedavao godišnjim sastankom ministara poljoprivrede iz jugoistočne Evrope, rekao je da je za BiH pripremljen ozbiljan paket finansijske podrške za različite projekte do 2020. godine, te naveo da je za pretpristupne fondove za zemlje u tranziciji pripremljeno milijardu evra. 

On je naveo da je BiH jedina u regionu, uz samoproglašeno Kosovo, ne koristi pretpristupne fondove EU, te ukazao da održivost poljoprivrednog sektora i konkurentnost ne može zasnivati na malim budžetskim sredstvima, već mora uhvatiti posljednji voz da bi ušla u program pretpristupnih fondova za period 2018-2020. godina. 

Šarović je naveo i da BiH ima oko 100.000 poljoprivrednika koji bi mogli da računaju na približno tri milijarde evra podrške iz poljoprivrednih fondova EU, i to grant sredstava. 

On je rekao da je 18 odsto zaposlenih u BiH u poljoprivrednom sektoru, koji u ukupnom BDP-u učestvuje sa sedam odsto. 

"Čuli smo i izvanredna iskustva Hrvatske, koja nam nudi podršku, a to je da svake godine dobiju 450 miliona evra direktnih podsticaja za 100.000 poljoprivrednika, kao i 2,4 milijarde evra kroz različite projekte do 2020. godine za razne aktivnosti - za klaonice, mljekare i slično. Sve ovo pokazuje da je važno da usvojimo ovu strategiju, u suprotnom u pitanje dolazi veliki broj radnih mjesta u poljoprivredi i bićemo potpuno nekonkurentni", rekao je Šarović, napominjući da je ostalo još malo vremena i da se ovom strategijom ne vrši prenošenje nadležnosti. 

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istakao je značaj ovakvih sastanaka, navodeći da Hrvatska danas može pokazati sve čemu BiH teži, šta će BiH dobiti ulaskom u EU ili korišćenjem pretpristupnih fondova. 

Tolušić je rekao da su ulaskom u EU najviše dobili hrvatski poljoprivrednici jer sa novcem iz EU idu u pozitivnom smjeru - podsticaji se isplaćuju na vrijeme, a ono što je najvažnije jeste mogućnost podizanja konkurentnosti proizvodnje. 

Prema njegovim riječima, za investiciju u poljoprivredi od dva miliona evra vrati se 50 odsto i tako hrvatski poljoprivrednik može biti konkurentniji, prozvoditi kvalitetnije, a to je opasnost za zemlje koje nisu u EU. 

Direktor Direktorata za programe ruralnog razvoja i pretpristupnu pomoć Evropske komisije Marijo Milučev rekao je da BiH ima dobar nacrt strateškog plana za ruralni razvoj i ako on bude usvojen do kraja godine Evropska komisija je spremna da deblokira sredstva od 30 miliona evra kao pomoć BiH. 

Milučev je izrazio nadu da će vlasti BiH i Parlamentarna skupština podržati ovaj plan jer je važno da se zamah koji postoji u EU iskoristi i u BiH. 

Generalni sekretar Stalne radne grupe za regionalni ruuralni razvoj Boban Ilić rekao je da ova organizacija već 12 godina okuplja institucije koje kreiraju poljoprivrednu politiku, te naglasio da se ponovo pokazuje da regionalna saradnja nema alternativu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije