Privreda

Šarović: Zauzeti zajednički stav o odluci Kosova

Šarović: Zauzeti zajednički stav o odluci Kosova
Foto: N.N. | Šarović: Zauzeti zajednički stav o odluci Kosova

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović zatražio je zauzimanje zajedničkog stava predstavnika Evropske komisije i zemalja regiona o odluci vlasti iz Prištine kojom je uveden dodatni porez od 10 odsto na robu iz BiH i Srbije.

Šarović je danas učestvovao u radu 12. godišnjeg sastanka ministara zemalja Jugoistočne Evrope nadležnih za poljoprivredu, koji je održan u Strugi u Makedoniji, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je osudio spornu odluku vlasti Kosova i zatražio povlačenje ovakvih jednostranih poteza koji, kako je naglasio, problematizuju poziciju bilo koje od CEFTA strana i koji, u suštini, znače vraćanje na stanje trgovine prije uspostavljanja regionalnog tržišta slobodne trgovine.

"Ovakva jednostrana odluka predstavlja najgrublji udar na osnovne principe na kojima počiva CEFTA sporazum i za očekivati je da će ovo pitanje ozbiljno eskalirati u vremenu pred nama", istakao je Šarović.

Ministri zemalja Jugoistočne Evrope nadležnih za poljoprivredu su razgovarali o jačanju saradnje u razvoju poljoprivrede i ruralnih područja, kao i o perspektivama poljoprivrede u kontekstu procesa evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana.

Tokom ministarskog sastanka, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je imao više bilateralnih razgovora sa predstavnicima Evropske komisije i ministara zemalja Jugoistočne Evrope, a sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Milutinom Simovićem potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između BiH i Crne Gore.

Organizator i domaćin 12. godišnjeg radnog sastanka ministara zemalja Jugoistočne Evrope nadležnih za poljoprivredu je Ministarstvo poljoprivrede Makedonije u saradnji sa Stalnom radnom grupom za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Evrope.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije