Privreda

Šarović predložio Savjetu ministara BiH da prihvati incijativu "mali Šengen"

Šarović predložio Savjetu ministara BiH da prihvati incijativu "mali Šengen"
Foto: Anadolija/Arhiva | Šarović predlozio Savjetu ministara BiH da prihvati incijativu "mali Šengen"

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, uputio je danas Savjetu ministara BiH prijedlog za prihvatanje inicijative "mali Šengen" i zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora.

Riječ je o incijativi kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u cijelom regionu.

Deklaraciju o tome nedavno su u Novom Sadu potpisali predsjedink Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama.

Oni su tom prilikom poručili da je ta inicijativa otvorena za sve zemje regiona koje su pozvali da im se priključe.

Cilj inicijative je uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine - CEFTA za sve zemlje Zapadnog Balkana, najdalje do 2021.

Inicijativa između ostalog predviđa mogućnost prelaska granica sa ličnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regiona.

Takođe, omogućiće se nesmetan protok roba, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da prema podacima Svjetske banke, kamioni na graničnim prelazima unutar Zapadnog Balkana godišnje provode oko 26 miliona sati.

Stav Šarovića je da Savjet ministara BiH treba da podrži ovu inicijativu u najkraćem mogućem roku, uz procjenu da će njeno stupanje na snagu snažno uticati na ekonomski rast svih zemalja regiona, prenijela je sarajevska N1 tv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije