Privreda

Saudijska Arabija spremna povećati pumpanje nafte

Saudijska Arabija spremna povećati pumpanje nafte
Foto: Pixabay/Devon Chandler | Saudijska Arabija spremna povećati pumpanje nafte

LONDON - Saudijska Arabija je spremna da poveća proizvodnju nafte ako ruska značajno padne zbog zapadnih sankcija koje su joj uvedene, piše Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Vode se razgovori o tome da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati odmah povećaju proizvodnju, što bi moglo da bude objavljeno na današnjem sastanku grupe OPEK+, rekao je za FT jedan diplomata, prenosi Rojters.

Grupu OPEK+ čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici s Rusijom na čelu.

Povećanje proizvodnje koje je planirano za septembar biće prebačeno na jul i avgust, naveo je sagovornik britanskog poslovnog lista.

Sadijska Arabija, najveći proizvođač nafte u OPEK-u, ranije je odbijala pozive Vašingtona da poveća pumpanje iznad kvote na koju je, kao članica grupe OPEK+, pristala u okviru sporazuma o postepenom povećanju proizvodnje.

Rijad se saglasio sa prijedlogom da promijeni svoj stav i da poveća proizvodnju kako bi se smirile cijene nafte, priklanjajući se zahtjevu administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena, rekli su izvori FT-a upoznati sa razgovorima.

Saudijske vlasti su dale uvjeravanja da će povećati proizvodnju ukoliko na tržištu nafte dođe do krize sa snabdijevanjem, dodaje se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije