Privreda

Savjet ministara BiH: Pomoć firmama od 56 miliona evra

Savjet ministara BiH: Pomoć firmama od 56 miliona evra
Foto: N.N. | Savjet ministara BiH: Pomoć firmama od 56 miliona evra

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH usvojilo je juče inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu između BiH i IBRD-a radi finansiranja Projekta za hitnu podršku firmama, u iznosu od 56 miliona evra.

"Glavni cilj projekta je povećanje otpornosti firmi za vrijeme i nakon izbijanja pandemije kovida-19, te održavanje njihovog poslovanja proširivanjem finansijskih resursa radi obezbjeđenja finansiranja obrtnog kapitala i investicija za mikro, mala i srednja preduzeća u BiH", saopšteno je juče iz Vijeća ministara.

Ministri su utvrdili i Prijedlog sporazuma o zajmu (Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, sa osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.  Iznos zajma je 30 miliona evra, sa alokacijom na Republiku Srpsku, rokom otplate od 32 godine i grejs periodom od sedam godina. 

Cilj projekta je unapređenje zaštite od poplava i omogućavanje prekogranične saradnje u koridorima rijeka Save i Drine. Utvrđen je i Prijedlog sporazuma o finansiranju Državnog programa aktivnosti BiH za 2019. godinu između EU, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH, sa osnovama za zaključivanje sporazuma.

Procijenjeni iznos vrijednosti Državnog programa aktivnosti BiH za 2019. godinu je 85.490.154 evra, a sporazumom je određeno učešće EU sa 81.898.200 evra.

Ciljevi programa su podrška političkim reformama i progresivno usklađivanje sa zakonodavstvom Unije, te podrška ekonomskom, socijalnom i teritorijalnom razvoju. 

Usvojena je i Informacija Ministarstva civilnih poslova BiH u vezi sa godišnjim izvještajem o realizaciji Odluke u vezi sa kvotom radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2019.

U izvještaju se navodi da su u 2019. godini strancima u BiH ukupno izdate 3.183 radne dozvole, što predstavlja povećanje od 12,79% u odnosu na 2018. godinu. U Federaciji BiH izdato je 2.010 radnih dozvola, više za 11,3%, u Republici Srpskoj 1.042 radne dozvole, više za 18,27%, a u Brčko distriktu BiH ukupno je izdata 131 radna dozvola, što je za 2,96% manje nego u 2018. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije