Privreda

Savjet ministara: Smanjen spoljni dug

Savjet ministara: Smanjen spoljni dug
Foto: Ilustracija | Savjet ministara: Smanjen spoljni dug

SARAJEVO - Savjet ministara usvojio je i uputiće Predstavničkom domu parlamenta BiH informaciju Ministarstva finansija i trezora o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. jun ove godine koja iznosi oko 11,7 milijardi KM i manja je za 389,25 miliona KM u odnosu na kraj prošle godine.

Spoljni dug iznosi oko 8,07 milijardi KM ili 68,98 odsto, a unutrašnji dug oko 3,63 milijarde KM ili 31,02 odsto ukupnog javnog duga. 

Spoljni dug u prvih šest mjeseci ove godine smanjen je za 471,70 miliona KM u odnosu na kraj prošle godine, dok je unutrašnji dug povećan za 82,45 miliona KM. 

Učešće javnog duga BiH u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosi 36,74 odsto, saopšteno je iz Savjeta ministara. 

Servis spoljnog duga u prvoj polovini ove godine iznosio je 446,54 miliona KM, od čega se na glavnicu odnosi 384,51 milion KM ili 86,11 odsto, a na kamatu 62,03 miliona KM ili 13,89 odsto. 

Usvojena je i informacija o fiskalnoj održivosti BiH u kojoj se navodi da je BiH na nivou manje zaduženih tranzicionih zemalja centralne i istočne Evrope, te je najmanje zadužena zemlja regiona bivše Jugoslavije. 

Zaduženost sektora opšte vlade u prošloj godini iznosila je 42,5 odsto BDP-a i uključuje procjenu zakonskih obaveza poput stare devizne štednje i ratnih obaveza, dok je stvarna zaduženost zasnovana na verifikovanim obavezama iznosila 39,8 odsto BDP-a. 

Zaduženost je znatno smanjena u posljednje dvije godine u odnosu na 2014. godinu, kada je iznosila rekordnih 45 odsto BDP-a. 

Međutim, zaduženost Republike Srpske u prošloj godini iznosila je 57,5 odsto entitetskog BDP-a, dok je zaduženost Federacije BiH u prošloj godini iznosila 35,4 odsto BDP-a ovog entiteta. 

Savjet ministara upoznat je i o informaciji o stanju u oblasti direktnih stranih investicija, koju je pripremila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH u skladu sa zaključkom 17. sjednice Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Na sjednici je naglašeno da su strane investicije u prvih pet mjeseci ove godine iznosile 386,7 miliona i veće su za 66,8 odsto u odnosi na isti period prošle godine, čime je nastavljen trend njihovog rasta iz prvog kvartala ove godine. 

Strane investicije u prva tri mjeseca ove godine iznosile su 211 miliona KM i porasle su za 74 miliona KM u odnosu na isti period 2015. godine, kada su iznosile 137 miliona KM. 

Direktne strane investicije u BiH u prošloj godini iznosile su 536,3 miliona KM. 

Savjet ministara će na jednoj od narednih sjednica da se izjasni o Nacrtu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, nakon što Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita razmotri sugestije ministara i Kancelarije za zakonodavstvo Savjeta ministara sa današnje sjednice. 

Savjet ministara u narednih 15 dana izjasniće se i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, nakon što u tekst zakona budu uvrštene pisane sugestije ministara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije