Privreda

Savršenija vremenska prognoza biće dostupna svima

Savršenija vremenska prognoza biće dostupna svima
Foto: Pixabay | Savršenija vremenska prognoza biće dostupna svima

VAŠINGTON - Dok sve ekstremniji vremenski uslovi uzimaju danak širom svijeta, kompjuterski gigant IBM saopštio je da je postigao proboj u preciznijoj, savršenijoj vremenskoj prognozi koja će biti dostupna svima - a ne samo razvijenom svijetu.

Očekuje se da će nova tehnologija pomoći službama za vanredne situacije da bolje predvide gdje će doći do ozbiljnog nevremena, avio-kompanijama u boljem planiranju putanja, kao i poljoprivrednicima u zaštiti usjeva.

Koristiće i običnim građanima u svakodnevnim odlukama, kao što je - da li da ponesu kišobran.

Novi sistem proizvodi češće i detaljnije prognoze od onih koje su trenutno dostupne van SAD, Evrope i Japana, prenosi Glas Amerike.

Kako se objašnjava, većina prognoza ima rezoluciju od 10 do 15 kvadratnih kilometara i osvježava se na svakih šest do 12 sati, dok IBM-ov Sistem za globalnu atmosfersku prognozu visoke rezolucije (GRAF) pokazuje nove podatke na svaki sat, na površini od tri kvadratna kilometra.

"To nam pruža detalje kakvi nisu mogli da se vide u dijelovima svijeta kao što su jugoistočna Azija, Afrika i Južna Amerika", ističe Kevin Peti, direktor za nauku i prognozu u IBM-ovoj Kompaniji za vremensku prognozu.

Ta preciznost može da otkrije detalje o tome kada će i gdje pasti ekstremno jake kiše, što je korisno u vanrednim situacijama, ali i svakodnevnom životu. Poljoprivrednicima može da pomogne u planiranju sađenja, žetve i đubrenja zemljišta.

"Mislim da je to prilično veliko dostignuće", rekao je profesor meteorologije na Univerzitetu Oklahome, Fred Kar, koji nije učestvovao u projektu.

Sjedinjene Države imaju sličan sistem visoke rezolucije, ali je on samo za Ameriku, zbog velikih kapaciteta i brzine kompjutera, naveo je on.

"Praviti takvu prognozu za cijelu planetu je prilično značajno dostignuće", ističe Kar.

GRAF primjenjuje najsavremeniji meteorološki model Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i ubacuje ga u IBM-ove "superkompjutere".

Međutim, neki su skeptični. "Prognoze su dobre samo onoliko koliko i posmatranja na kojima su zasnovane", ukazao je Kar.

Dok je moguće brzo prikupljati podatke sa radara, snimke aviona i mjerenja koja se obavljaju na zemlji u SAD, nije potpuno jasno kako IBM dobija podatke sa preostalih 98 odsto planete, kaže američki profesor, a posebno u područjima koja trenutno nemaju razvijene meteorološke sisteme.

On sumnja da će "biti rupa, problema i neuspjeha, ponekad u prikupljanju i ubacivanju tih podataka, i ponekad - prognoze neće biti veoma precizne."

Korisnici će moći da sami presude jer je sistem sada dostupan na veb-sajtu Weather.com i aplikaciji kanala sa vremenskom prognozom Weather Channel na pametnim telefonima.

U budućnosti, IBM se nada da će još unaprijediti svoju prognozu sakupljanjem podataka sa senzora atmosferskog pritiska koji su sada standardni dio pametnih telefona. Ti senzori poboljšavaju preciznost GPS-a.

IBM navodi da trenutno ne koristi te podatke, ali planira da korisnicima pruži mogućnost da se prijave da njihovi podaci budu dio sistema. Ova vrsta sakupljanja podataka, inače, privlači pažnju i kritike aktivista za zaštitu privatnosti.

Grad Los Anđeles trenutno tuži IBM zbog korištenja informacija o lokaciji korisnika aplikacije Weather Channel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije