Privreda

Semberski gigant u rukama Moralića

Semberski gigant u rukama Moralića
Foto: SRNA/Arhiva | Semberski gigant u rukama Moralića

BANJALUKA - Hrvatska Vinarija "Kutjevo" preko svoje istoimene firme u Banjaluci kupila je imovinu "Novog Žitoprometa" u Bijeljini za 3,5 miliona evra, potvrdio je za "Nezavisne novine" Aleksandar Sajić, advokat koji je posredovao u ovom poslu.

"Firma 'Kutjevo Banjaluka' kupila je za 3,5 miliona evra od preduzeća 'Pavgord' nekretnine i opremu koje je ovo preduzeće preuzelo u stečajnom postupku nad 'Žitoprometom' iz Bijeljine", kazao je Sajić.

Dodao je da će "Kutjevo" u Bijeljini otvoriti poslovnu jedinicu preko koje će obavljati iste djelatnosti koje je obavljao ranije "Novi Žitopromet", odnosno, kako kaže, uglavnom će se baviti otkupom, proizvodnjom i preradom žita.

Enver Moralić, vlasnik Vinarije "Kutjevo", potvrdio je za "Nezavisne novine" da je posao sa "Novim Žitoprometom" završen te da je izvršena kupovina.

"Naša firma iz Banjaluke izvršila je kupnju, 'Novom Žitoprometu' pripada fabrika stočne hrane, pekara, silosi i to je sve kupljeno", kazao je Moralić.

Što se tiče planova, on ističe da planiraju da obnove čitavu proizvodnju.

"Planiramo da obnovimo fabriku stočne hrane, pekaru, silose, da nastavimo s proizvodnjom, kao i da radimo s kooperantima u toj regiji", kazao je Moralić i dodao da trenutno 20 radnika nastavlja s radom.

"S povećanjem poslovanja mi ćemo zaposliti dodatne radnike, tako da bismo već iduće godine mogli imati između 50 i 100 radnika", pojasnio je Moralić.

Ističe da još nisu donijeli konačnu odluku o nazivu firme, ali, kako kaže, najvjerovatnije će i dalje da ostane "Novi Žitopromet".

"Ima tu nekih pravnih začkoljica, ali mi razmišljamo u tom pravcu", kazao je Moralić i dodao da imaju namjeru da ovaj nekadašnji semberski gigant vrati na mjesto koje je imao ranijih godina.

"Jako nas interesuje taj kraj jer je tamo poljoprivreda uvijek bila jaka i samo treba dobra tehnologija da bi se to dovelo u neko normalno stanje", ističe Moralić.

Podsjetimo, firma je ranije nosila naziv "Žitopromet", a zahvaljujući pravovremeno otvorenom stečaju sačuvana je imovina.

Fočanska kompanija "Pavgord" je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu "Žitoprometa" po cijeni od 3,1 milion maraka i tako postala stoprocentni vlasnik preduzeća.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije