Privreda

Sezonska ski-karta Jahorine važi u Sloveniji i Crnoj Gori

Sezonska ski-karta Jahorine važi u Sloveniji i Crnoj Gori
Foto: Srna | Sezonska ski-karta Jahorine važi u Sloveniji i Crnoj Gori

BEOGRAD - Skijaši koji kupe sezonski ski-pas na Jahorini moći će i ove zime da besplatno skijaju tri dana na skijalištima u Sloveniji, Crnoj Gori, ove godine prvi put i na Bjelašnici, a takva, recipročna pogodnost biće omogućena i kupcima ski-pasova u tim skijaškim centrima, predviđeno je sporazumom koji je večeras potpisan u Beogradu.

Sporazum su potpisali generalni direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan LJevnaić, predsjednik Udruženja slovenačkih skijališta Manuela Božič Badalčič i izvršni direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović, a potpisaće ga i direktor skijaškog centra Bjelašnica - ZOI`84 Kenan Magoda koji nije bio u mogućnosti da stigne na ceremoniju potpisivanja.

Ljevnaić je rekao da će Olimpijski centar "Jahorina" potpisati ovakav ugovor i sa "Skijalištima Srbije", što znači da će ski-pas sa Jahorine važiti na više od 350 kilometara staza.

"Cilj nam je da po ugledu na svjetske ski-centre važi jedna ski-karta u cijelom regionu i da na taj način uvežemo i proširimo našu ponudu i podignemo vrijednost našeg ski-pasa na Jahorini", rekao je LJevnaić poslije potpisivanja kojem je prisustvovao i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

On je istakao da se na Zapadu ski-centri ponašaju tako unazad 20 godina i podsjetio da je jedan od najpoznatijih ski-centara u svijetu "Dolomiti skuper - ski" uvezao 12 ski-centara.

"Samo tako možemo da opstanemo na međunarodnom tržištu i dobijamo nova tržišta, kao što su gosti iz Kine i drugih dalekih zemalja. Svi znamo da su skijaši sve dinamičniji, da sve kraće borave na jednom mjestu i vole da obiđu više mesta. Ovo je način da im priđemo i omogućimo što bolje skijanje u regionu", rekao je Ljevnaić.

Predsjednik Udruženja slovenačkih skijališta Manuela Božič Badalčič izrazila je nadu da će interesovanje slovenačkih skijaša da dođu na Jahorinu biti još veće nego prošle godine kada je ovakav sporazum prvi put potpisan, budući da se Jahorina sve brže razvija.

Izvršni direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović ocijenio je da je sporazum početni korak, ali i veliki iskorak, jer se stremi ka tome da se umreže sva skijališta na Balkanu.

"Veliko nam je zadovoljstvo što sarađujemo sa Olimpijskim Centrom `Jahorina`. Crna Gora u obnavljanje i razvoj skijališta ulaže 140 miliona evra u periodu od četiri godine, a sada je više od 95 miliona evra ugovorenih radova na izgradnji skijališta. Stremimo da budemo kao Jahorina i da do 2022. godine postanemo konkuretni sa skijalištima, kako na Balkanu tako i šire", rekao je Popović.

Večeras potpisani sporazum, osim Olimpijskog centra "Jahorina" i skijaškog centra Bjelašnica, obuhvata i devet velikih skijališta u Sloveniji: Mariborsko Pohorje, Rogla, Golte, Krvavec, Stari Vrh, Vogel, Kranjska Gora, Kanin i Cerkno, a u Crnoj Gori Durmitor, Kolašin i Vučje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije