Privreda

Simikić za "Nezavisne": Vlasnik zaključane firme Bursać, a ne Austrijanci

Simikić za "Nezavisne": Vlasnik zaključane firme Bursać, a ne Austrijanci
Foto: N.N. | Simikić za "Nezavisne": Vlasnik zaključane firme Bursać, a ne Austrijanci

DERVENTA, DOBOJ - Okružni privredni sud u Doboju donio je presudu da je jedini pravi vlasnik kompanije "K-Uni plus" u Derventi Robert Bursać, a ne austrijska firma "K-Uni".

Rekao je ovo za "Nezavisne novine" Siniša Simikić, zamjenik direktora "K-Uni plus" Derventa, dodajući da je ova kompanija i dalje pod ključem, a njegove navode je potvrdio i Robert Bursać, direktor ove kompanije, kao i Okružni privredni sud u Doboju.

Naime, do spora između derventske kompanije "K-Uni plus" i kompanije "K-Uni" GMBH iz Austrije došlo je krajem prošle godine, jer su obje kompanije tvrdile da su vlasnici ovog derventskog preduzeća.

U austrijskoj firmi "K-Uni" su tada tvrdili da institucije u Srpskoj dopuštaju nezakonitosti, zbog čega je moguće da njihova firma "K-Uni plus" u Derventi propadne i da se ugasi 150 radnih mjesta.

Povodom ovog raskola predstavnici austrijske kompanije krajem novembra prošle godine su ispred Tužilaštva u Doboju održali protest, kojim su zahtijevali od nadležnih institucija i Vlade RS da ih podrži u vraćanju vlasti nad ovim preduzećem u Derventi, a čak je protiv Simikića i Bursaća bila podnesena prijava. 

Kako je Simikić kazao, Okružni privredni sud u Doboju donio je presudu da je jedini pravi vlasnik kompanije "K-Uni plus" u Derventi Robert Bursać, a ne austrijska firma "K-Uni", te da je kompanija trenutno pod ključem.

"U kompaniji nema nikoga. Sud je uzeo mašine i dao ih na čuvanje kod trećeg lica. Čekamo samo da se mašine vrate u pogon i da se nastavi s radom", kazao je Simikić, dodajući da se nadaju da bi tokom ovog mjeseca proces vraćanja mašina mogao biti završen te da bi mogli početi s radom. 

"Slali smo urgencije, ali zbog godišnjih odmora to nije moglo biti završeno. Međutim, godišnji odmori su pri kraju pa se nadamo da bismo s radom mogli početi vrlo brzo", zaključio je Simikić.

Robert Bursać, direktor kompanije "K-Uni plus", za "Nezavisne novine" je kratko potvrdio Simikićeve riječi te kazao da je Okružni privredni sud u Doboju presudio da je on vlasnik ove kompanije.

"Da, istina je, presudili su da sam ja vlasnik kompanije, kao što sam uvijek i bio", kazao je Bursać za "Nezavisne".

U Okružnom privrednom sudu Doboj su za "Nezavisne novine" kazali da je utvrđeno da je Robert Bursać upisan kao jedini vlasnik ove derventske kompanije.

"Rješenjem o registraciji Okružnog privrednog suda Doboj od 23. decembra 2015. godine u registar poslovnih subjekata ovog suda izvršen je upis osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću pod nazivom 'DASS Sistem' d.o.o. Derventa, a osnivač istog je Robert Bursać iz Dervente", naveli su u OKP sudu Doboj.

Dodali su da je takođe utvrđeno da je u aprilu 2017. godine u registar poslovnih subjekata ovog suda, između ostalih promjena, izvršena i promjena naziva poslovnog subjekta pod nazivom "DASS Sistem" d.o.o. Derventa u "K-Uni plus" d.o.o. Derventa, pod kojim je nazivom, kako su istakli, navedeni poslovni subjekat i danas upisan u registru poslovnih subjekata ovog suda.

"Do danas kod navedenog društva nije vršen upis izmjene podataka o osnivaču, odnosno vlasniku, to jest Robert Bursać je danas upisan kao jedini član navedenog poslovnog subjekta", rekli su u OKP sudu Doboj.

Naveli su da je upis osnivanja navedenog poslovnog subjekta izvršen na osnovu Odluke o osnivanju 15. decembra 2015. godine koju je donio Bursać, te da upis ovog lica kao osnivača nije izvršen na osnovu odluke suda.

Odgovor iz kompanije "K-Uni" GMBH Austrija da li će preduzeti dodatne pravne korake u cilju dokazivanja vlasništva nad ovom derventskom kompanijom nismo dobili do zaključenja današnjeg izdanja "Nezavisnih novina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije