Privreda

Pratite nas na Google news

Sindikat "Aluminija" spreman na nove proteste

Sindikat "Aluminija" spreman na nove proteste
Foto: N.N. | Sindikat "Aluminija" spreman na nove proteste
N.N.

MOSTAR - Sindikat "Aluminija" sazvao je vanrednu Skupštinu za četvrtak, 22. avgust, na kojoj će analizirati stanje od gašenja fabrike do dana održavanja Skupštine Sindikata, te će donijeti odluku o daljnjim sindikalnim aktivnostima u koje se uključuju novi talas uličnih protesta i blokada saobraćajnica.

Podsjećamo, Uprava "Aluminija", ali i radnici smatraju da su slabi izgledi da će proizvodnja u posrnulom mostarskom "Aluminiju" biti ponovo pokrenuta 1. septembra.

Uprava "Aluminija" izvijestila je danas kako ne raspolaže finansijskim sredstvima potrebnim za pokretanje proizvodnje te da obećana sredstva koja su trebala biti osigurana do 1. avgusta još nisu uplaćena, prenosi Avaz.

Iz Društva naglašavaju kako je 1. septembra trebala početi s radom livnica ukoliko se potrebna novčana sredstva osiguraju do 1. avgusta. Međutim, kako se navodi u saopštenju, do danas nije osigurana potrebna novčana podrška te proces pokretanja proizvodnje nije realizovan.

Prema riječima predsjednika Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenih "Aluminija" Pere Bebeka, rezultati ankete koja je provedena među radnicima su pokazali da 526 od oko 900, koliko je zaposleno, želi nastaviti raditi u mostarskoj kompaniji.

Njih 76 želi otpremninu, dok je 46 radnika zaokružilo oba odgovora da žele otpremninu i nastaviti da rade, što nije valjan odgovor, a čak 177 radnika nije izabralo nijedan od ponuđenih odgovora.Kako je kazao, čak 550 radnika bilo bi tehnološki višak pri pokretanju proizvodnje. Rekao je kako Uprava i predstavnici vlasnika Federacije BiH, koja ima udio od 44 odsto, koliko imaju i radnici, pregovaraju s potencijalnim partnerima kinesko-izraelskog konzorcijuma koji su iskazali interes za investiranje u "Aluminij" i pokretanje proizvodnje.

On tvrdi da je sada jedino realno pokretanje proizvodnje u fabrici livnica, i to pod uslovom da se osigura odgovarajuća novčana podrška, dok elektroliza za čiji rad trebaju velike količine električne energije neće tako skoro biti pokrenuta.

"U svakom slučaju, puno je lošiji rezultat sastanka nego prošli put. Više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju livnica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljena", rekao je prošle sedmice Bebek nakon sastanka kojem su uz Upravu kompanije, predstavnike dioničara i radnika, te Nadzornog odbora, prisustvovali i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović , kao i ministarka finansija Jelka Milićević.

Radnici ”Aluminija” protestovali su 11. jula ispred sjedišta HDZ u Mostaru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije