Privreda

Sindikat ‘Arcelor Mittala’ zatražio od Vlade RS da povuče odluku o prodaji 'Ljubije'

Sindikat ‘Arcelor Mittala’ zatražio od Vlade RS da povuče odluku o prodaji 'Ljubije'
Sindikat ‘Arcelor Mittala’ zatražio od Vlade RS da povuče odluku o prodaji 'Ljubije'

PRIJEDOR (AA) - Sindikat Arcelor Mittala Prijedor zatražio je danas od Vlade Republike Srpske da povuče prijedlog o prodaji državnog kapitala u ovom preduzeću, odnosno 64,97 posto akcija, kompaniji "Israeli investment group".

Odluka o prodaji Rudnika željezne rude Ljubija (RŽR Ljubija), koju će sutra razmatrati Narodna skupština Republike Srpske, bila je povod da Sindikat ArcelorMittala Prijedor održi konferenciju za novinare na kojoj je izraženo protivljenje prodaji ovog strateškog preduzeća kompaniji "Israeli investment group" kako je zamišljeno.

"Mi ovo tražimo jer su utvrđene pravne, ekonomske i druge stručne nejasnoće oko njegove prodaje, i mi Vladi RS predlažemo da povuče svoj prijedlog odluke i formira, ako ga nema, ekspertski tim kojeg će činiti rudarski, pravni, ekonomski i finansijski eksperti, a to tražimo jer prodajom, kako je zamišljena, ne vidimo sigurnost za naša radna mjesta", izjavio je predsjednik Sindikata ArcelorMittala Prijedor Milanko Stojnić.

Dodao je da je u proteklom vremenu bilo nepotrebnih priča, glasina i insinuacija, prijetnji tužbama i kontratužbama i naglasio da su svima potrebne hladne glave kako bi se uz sugestije eksperata pronašlo najbolje rješenje za ovo preduze od kojeg će koristi imati zaposleni u njemu, grad Prijedor i Republika Srpska.

"Zalažemo se da se nakon prodaje sačini ugovor prema kojem bi 49 posto bila vlasnik Republika Srpska, a 51 posto budući kupac, jer je to po našem mišljenju najbolja kombinacija, jer imamo pozitivno iskustvo u proteklih 12 godina, pošto sa većinskim vlasnikom našeg preduzeća imamo korektan odnos i sve što je obećao do sada je ispoštovao. Nama radnicima je cilj da u organima preduzeća budu predstavnici Republike Srpske da kontrolišu rad stranog investitora kako bi se što više finansijskih sredstava slijevalo u lokalni i republički budžet, kako bi se mladi zapošljavali, a ne napuštali ove prostore", istakao je Stojnić.

On je rekao da će oni koji na sutrašnjem zasjedanju Narodne Skupštine RS usvoje predloženu odluku Vlade o prodaji RŽR Ljubija, snositi svu odgovornost i posljedice za ono što će se kasnije događati, "odnosno šta će se desiti sa nama radnicima, ovim gradom, građanima i Republikom Srpskom".

Prema njegovim riječima, poslanici iz Prijedora su pod najvećim pritiskom, jer se radi o njihovom gradu i preduzeću iz njihovog grada i na njima je da se odluče da li će se opredijeliti za partijsku neposlušnost ili za građansku poslušnost.

"Partijska poslušnost ima svoju cijenu, a isto tako i građanska. Mislim da smo mi građani ipak dio njih i da je njihova odgovornost veća prema nama građanima nego prema partiji", kazao je Stojnić.

Kazao je da im je iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno da Sindikat nije ispunio zakonske uslove za mirnu blokadu saobraćajnice Prijedorska petlja, koju su njihovi radnici planirali blokirati 17. maja, ukoliko Narodna skupština usvoji predloženu odluku o prodaji preduzeća.

U obrazloženju odluke je, između ostalog, navedeno da se rudarska mehanizacija (damperi) ne može koristiti u javnom saobraćaju, jer se radi o vangabaritnom prevozu, te da je za njihovo učestvovanje u javnom saobraćaju potrebno odobrenje Policijske uprave Prijedor sa posebnom policijskom pratnjom, a da MUP RS dozvolu za blokadu saobraćajnica daje pod određenim uslovima.

"Rudari ovog rudnika željeli su da blokadom iskažu neslaganje sa prodajom državnog kapitala u ‘Ljubiji’ Izrael investment grupi", rekao je Stojnić.

Prema njegovim riječima, vijek rudnika u Omarskoj je do 2023. godine, a zajedno sa ljubijskom rudom trajao bi do 2031. godine.

"Zato je potrebno što hitnije krenuti u istraživanja novih ležišta i pronalaženja drugih kopova da se produži vijek rudarenju", dodao je Stojnić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je rekao i da radnici "pričaju i o mogućnosti štrajka glađu i dizanja revolucije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije