Privreda

Sindikat: Povećanje minimalca neophodno, tako se spasavaju radna mjesta

Sindikat: Povećanje minimalca neophodno, tako se spasavaju radna mjesta
Foto: Nezavisne novine | Sindikat: Povećanje minimalca neophodno, tako se spasavaju radna mjesta

BANJALUKA - Povećanje minimalca je neophodno jer će se time spasiti radna mjesta, kažu u Saveza sindikata RS.

"Zbog inflacije koja je prešla 15 odsto, zbog poskupljena namirnica, zbog toga što je Vlada RS u ovoj godini već tri puta povećavala plate u javnom sektoru, a plate u privredi su povećane od dva do šest odsto. Svi argumenti su na našoj strani i povećanje minimalca je neophodno", ističu u Savezu sindikata RS odgovarajući na stav poslovne zajednice da je još jedno povećanje minimalca u ovoj godini nerealno. 

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, rekao je da povećanjem najniže plate žele da sačuvaju radna mjesta koja su ugrožena i da je minimalac od 650 KM u ovoj situaciji nedovoljan za radnike. 

"Podnijeli smo zahtjev za sjednicu Ekonomski socijalni savjet (ESS) sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je povećanje najniže plate. Svjedoci smo stava poslodavaca, ali svi argumenti su na našoj strani, jer se svakodnevno traže strans radnici, a cijene nikad veće", kazao je Stanković i dodao da su veoma razočarani napadima poslovne zajednice da se minimalac ne treba povećati.

Očekuje da novi iznos najniže plate bude utvrđe do kraja jula ili početka avgusta. 

"Mi ćemo sutra dati i jasnu poruku svim radnicima u Srpskoj da li da ostaju ili da odlaze odavde", kazao je Stanković.

Danko Ružićić, potpredsjednik Saveza sindikata za privredne djelatnostim rekao je da mu je žao što u Srpskoj trenutno ne postoji socijalni dijalog već da se dogovori o plati pokušavaju utvrditi putem medija i žao mi je što se to radi na taj način. 

"Mi mislimo da sutra tek treba da se otpočne sa tim dijalogom i da pred nama bude nekih 20 dana razgovora", kazao je Ružićić. 

Odgovarajući na pitanja novinara, u Savezu sindikata nisu željeli reći koliki je iznos najniže plate koji je za njih prijvatljiv. 

"Ovo nije pijaca i ne možemo odrediti koliko bi to bilo u procentima. Svjesni smo da je najniža plata ne pokriva ni trećinu potrošačke korpe. Ne želimo da se gađamo ciframa sada", poručio je Ružičić.

Podsjetio, je da je ova godina bila dobra po pitanju pokrivenosti uvoza izvozom i da će na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima ESS pokušati doći do pozitivnog stava. 

"Želimo da razgovaramo sa poslodavcima i Vladom. Osim toga, u narednom periodu, nastojaćemo da se donese Zakon o najnižoj plati, da se tačno odredi šta je potrebno da se definiše najniža plata. Čitajući Zakon o radu, najniža plata je kvalifikovana za NK radnike, a tu platu kod nas primaju i više kvalifikovani radnici. Mora da se zna šta je najniža plata", naveo je Ružičić i rekao da će se na sutrašnjem sastanku pojaviti i predstavnici Unije udruženja poslodavaca, što na prethodnoj sjednici ESS nije bio slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije