Privreda

Sindikat i poslodavci potpisali kolektivni ugovor, najniža satnica 2,9 KM neto

Sindikat i poslodavci potpisali kolektivni ugovor, najniža satnica 2,9 KM neto
Foto: N.N. | Sindikat i poslodavci potpisali kolektivni ugovor, najniža satnica 2,9 KM neto
Srna

SARAJEVO - Udruženje poslodavaca Federacije BiH i Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira u FBiH potpisali su kolektivni ugovor, prema kom najniža satnica iznosi 2,9 KM neto.

U ime poslodavaca ugovor, koji je zaključen na period od godinu dana, potpisao je Suhad Ećo, te predsjednik ovog sindikata Lejla Ćatić, saopšteno je iz Udruženja.

Ećo je rekao da je dogovorena satnica veća 25,5 odsto u odnosu na prethodni kolektivni ugovor, te dodao da najniža plata za prosječan fond časova od 176 u sektoru prerade drveta i papira iznosi 510 KM, a sa naknadama za topli obrok, prevoz i regres ukupna najniža primanja u ovom sektoru biće između 750 i 800 KM.

"Ovo je maksimum opterećenja koje poslodavci mogu podnijeti kada je u pitanju najniža plata. Za značajnija povećanja neophodno je znatno smanjiti doprinose i poreze na plate koji su u ovom trenutku najviši u Evropi", istakao je Ećo.

On je pozvao predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da usvoje Zakon o doprinosima koji neće biti veći od 30 odsto, Zakon o porezu na dobit kojim se reinvestiranje oslobađa od plaćanja poreza na dobit i Zakon o porezu na dohodak FBiH, čime bi se, kako je rekao, stvorio prostor za značajnije povećanje najnižih plata.

Ćatićeva je istakla da je za radnike u ovom sektoru potpisivanje kolektivnog ugovora od izuzetne važnosti, jer su plate dosta niske u kompanijama u sektoru drvne i papirne industrije, u kojima je veliki broj zaposlenih.

"U FBiH ne postoji propis kojim se utvrđuje najniža plata, odnosno minimum drugih materijalnih prava radnika, tako da kolektivni ugovor kao izvor prava, predstavlja osnovni akt kojim se regulišu i štite prava i interesi radnika u ovakvim prilikama", rekla je ona.

Potpisani kolektivni ugovor počeće se primjenjivati dan nakon objavljivanja u Službenim novinama. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije