Privreda

Sindikat traži da se odustane od prodaje državnih potraživanja u "Birču"

Sindikat traži da se odustane od prodaje državnih potraživanja u "Birču"
Foto: Arhiva | Sindikat traži da se odustane od prodaje državnih potraživanja u "Birču"

ZVORNIK - Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Radenko Smiljanić rekao je danas u Zvorniku da bi Vlada Republike Srpske trebalo da povuče odluku o prodaju državnih potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice "Birač" fočanskoj firmi "Pavgord".

"Ako postoji takva odluka Vlade Republike Srpske, onda bi je trebalo staviti van snage, a ako ne trebalo bi se vratiti na početak i pronaći optimalno rješenje za sve, odnosno naći rješenje kojim će se izaći u susret i radnicima i riješiti novonastali problemi, dovodeći fabruku u stanje koje je bilo prije početka prodaje državnih potraživanja", rekao je novinarima Smiljanić.

On je, nakon završetka protesta radnika koji je danas ispred Fabrike trajao oko pola časa, rekao da fabrički Sindikat neće postavljati rokove, ali će, ako Vlada Republike Srpske bude i dalje insistirala na svojoj prvobitnoj odluci, radnici održavati ovakve skupove, vodeći računa da ne ugroze proces proizvodnje.

Smiljanić je naveo da Sindikat metalske industrije i rudarstva kompanije "Alumina" često ima pozive od nekih političara ili organizacija koji daju podršku protestima radnika, očekujući od fabričkog Sindikata da povede narod u proteste, koji bi prerastao u narodni bunt.

"Sindikat metalske industrije i rudarstva kompanije `Alumina` neće preći tu granicu, odnosno neće organizovati ni za koga bunt, nego će na svojim protestima štititi interese radnika i fabrike, a svi oni koji se kriju iza radnika i žele bunt, neka to rade na mjestima koja su njima najprihvatljivija, a nikako ispred fabrike", naglasio je Smiljanić.

On je ponovio zahtjeve Sindikata metalske industrije i rudarstva i radnika kompanije "Alumina" koji se odnose, kao što je već rečeno, na to da Vlada Republike Srpske poništi odluku o prodaju državnih potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice "Birač" fočanskoj firmo "Pavgord".

Smiljanić kaže da je jedan od zaključaka da bi Vlada Republike Srpske, ako prodaja državnih potraživanja nije moguća usljed zakonskih ograničenja i stečajnog postupka nad Fabrikom glinice "Birač", trebalo da prodaju obustavi dok se ne završi stečaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije