Privreda

Sindikat u Njemačkoj najavio pokretanje kratkih štrajkova

Sindikat u Njemačkoj najavio pokretanje kratkih štrajkova
Foto: N.N. | Sindikat u Njemačkoj najavio pokretanje kratkih štrajkova

BERLIN - Zaposleni u njemačkom javnom sektoru najavili su danas pokretanje kratkih štrajkova sa zahtjevom da im se značajno povećaju plate, a među njima su zaposleni u bolnicama, centrima za brigu o djeci i oni koji održavaju kanalizacionu infrastrukturu.

Glavni zahtjev sindikata "Verdi" je povećanje plata za 4,8 odsto ili minimalno za 150 evra mjesečno za oko 2,3 miliona radnika u federalnim i lokalnim službama tokom naredne godine.

Upozorenje na pokretanje štrajkova je uobičajena taktika njemačkih sindikata i obično traje nekoliko sati do dan ili dva, prenio je AP.

Predstavnici poslodavaca, koji nisu dali ponudu, zalažu se za usvajanje dugoročnog dogovora, a ranije su rekli da su zahtjevi preveliki jer je ekonomija u teškoćama zbog pandemije virusa korona i pošto su opali poreski prihodi.

Štrajkovi su najavljeni nakon što nije postignut dogovor tokom posljednje runde pregovora ovog vikenda, prenio je AP.

Predsjednik "Verdija" Frank Verneke rekao je televiziji ZDF da sindikat poziva na štrajkove upozorenja u narednim danima u čitavom javnom sektoru.

Verneke je rekao da postoje velika očekivanja u zdravstvenom sektoru i da će na njemu biti fokus. On je dodao da zna da su štrajkovi u centrima za njegu osjetljivo pitanje i da su nepopularni, te da će se o tome voditi računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije