Privreda

Sjetva duvana u RS veća za 14%

Sjetva duvana u RS veća za 14%
Foto: N.N. | Sjetva duvana u RS veća za 14%

BANJALUKA, BIJELJINA - Ovogodišnja proizvodnja duvana u Republici Srpskoj je u porastu u odnosu na prošlu godinu, a dominantna sorta je virdžinija.

U ovoj godini planirana je sjetva duvana na 980 hektara, što je za 14% više nego prošle godine, kada je posijano 890 hektara, a očekuje se prinos od 2,6 tona po hektru, potvrdili su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

"Procijenjena ukupna proizvodnja duvana ove godine je 2.548 tona, što je znatno više nego u 2017, kada je proizvedeno oko 1.775 tona. Uz procijenjenu cijenu duvana od 4.000 KM po toni, očekivana vrijednost proizvodnje je deset miliona KM, što je znatno više od prošlogodišnjih šest miliona KM", rekao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Dodao je da je Vlada RS ove godine izdvojila 315.000 KM za podsticaj proizvodnje duvana, što je za 30% više nego prošle godine.

U preduzeću "Duvan" iz Bijeljine kažu da su ugovorili proizvodnju ove, jedne od najpoznatijih biljaka na 360 hektara, i to na površinama u Posavini na području opština Šamac i Donji Žabar, te Bijeljine.

Pojasnili su da će isključivo saditi duvan tipa virdžinija i dodali da je proizvodnja tipa berlej gotovo iščezla.

"Otkupna cijena je unaprijed definisana ugovorom po klasama, i to za prvu klasu četiri KM, druga klasa 3,60 KM, treća tri KM, četvrta 2,30 KM i za petu klasu 1,80 KM", rekao je Branimir Andrić, tehnolog u proizvodnji duvana u preduzeću "Duvan".

Andrić ističe da ko god ostvari prinos veći od tone i po hektaru, za prvu klasu dobije plus 40 feninga po kilogramu, za drugu 35, a za treću 30 feninga.

Zadruga "Obudovac" iz Šamca je do sada ugovorila sjetvu duvana tipa virdžinija na 70 hektara, a interes za tip berlej je skoro u potpunosti opao, i ugovorena je sadnja na samo pet hektara.

U zadruzi "Obudovac" kažu da je cijena za tip duvana virdžinijaza prvu klasu 4,5 KM, za drugu 3,8 KM i za treću klasu 3,1 KM, a cijena berleja prve klase je tri KM, odnosno 2,5 KM i dvije KM za drugu i treću klasu.

2.548 tona iznosi procijenjena ukupna proizvodnja duvana ove godine

1.775 tona duvana proizvedeno 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije