Privreda

"Sjeverni tok dva podriva evro-atlantsku bezbjednost"

"Sjeverni tok dva podriva evro-atlantsku bezbjednost"
Foto: Ilustracija | "Sjeverni tok dva podriva evro-atlantsku bezbjednost"

BRISEL - Gasovod "Sjeverni tok dva" podriva energetsku i nacinalnu stabilnost "značajnog dijela evro-atlanske zajednice", izjavila je zamjenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman nakon sastanka predstavnika Rusije i NATO u Briselu.

"Kada je riječ o 'Sjevernom toku dva', naša pozicija je od ranije jasna. To je ruski geopolitički projekat koji podriva energetsku i bezbjednosnu sigurnost značajnog dijela evro-atlantske zajednice", naglasila je ona, prenosi TAS S.

Izgradnja "Sjevernog toka dva" je potpuno završena 10. septembra prošle godine.

Prvobitno je bilo planirano da se završi do kraja 2019. godine, ali je izgradnja odložena zbog američkih sankcija, podsjeća TAS S.

Gasovod, koji ide od ruske obale, kroz Baltičko more do Njemačke i ima kapacitet od 55 milijardi kubnih metara godišnje.

U Briselu je juče održan sastanak Savjeta NATO-Rusija.

Na prvom sastanku Savjeta u posljednje dvije godine na čelu ruske delegacije nalazili su se zamjenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO, i zamjenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Alijansu na pregovorima predstavljali su stalni predstavnici 30 država članica NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i zamjenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije