Privreda

Pratite nas na Google news

Skijalište kod Cazina oživjelo zahvaljujući vještačkom snijegu

Skijalište kod Cazina oživjelo zahvaljujući vještačkom snijegu
Foto: Ilustracija | Skijalište kod Cazina oživjelo zahvaljujući vještačkom snijegu
Zlatan Čekić

CAZIN - Na lokalitetu Stovrela, nekoliko kilometara od Cazina, proteklog vikenda počelo je s radom skijalište, koje je u značajnoj mjeri obogatilo turističku ponudu ovog grada.

Zahvaljujući sistemu za proizvodnju vještačkog snijega formirana je ski-staza za djecu, tako da veliki broj mališana, ali i odraslih, može uživati u zimskim radostima i pored toga što još nema snijega.

"Ova staza samo je mali dio onoga što planiramo uraditi u budućnosti. Izgradili smo hidrantsku mrežu za vještačko osnježavanje i proizveli prvi ovogodišnji snijeg. Zbog izuzetno velike zainteresovanosti potrudićemo se da ove godine u upotrebu pustimo i veliku stazu", rekao je Muhamed Handanagić, vlasnik ovog sportskog kompleksa.

On je sredinom prošle godine potpisao s Ministarstvom privrede USK ugovor za izgradnju ovog sportskog objekta i uložio velika sredstva u realizaciju projekta.

"Područje Cazina pruža izvrsne uslove za razvoj zimskog turizma i sve do sada taj resurs bio je potpuno neiskorišten. Zahvaljujući vještačkom snijegu, sezona ni u jednom trenutku neće doći u pitanje, svi će moći uživati u zimskim radostima", istakao je Handanagić.

On je dodao kako je čitav lokalitet tako uređen da će u ostalim mjesecima biti atraktivna destinacija za šetnju i ostale sportske aktivnosti.

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić kaže kako je koncesija dodijeljena na period od 30 godina i da je svemu prethodila izrada studije ekonomske opravdanosti.

"Obavljene su sve potrebne administrativne radnje, gradske vlasti u Cazinu dale su zeleno svjetlo i ovo je projekat kojim obogaćujemo turističke sadržaje. Pokazalo se da je turizam jedna od privrednih grana koja doživljava najveći rast u Unsko-sanskom kantonu i to treba iskoristiti", kazao je Kadirić.

Inače, ovo će biti tek drugo uređeno skijalište na području Unsko-sanskog kanton, budući da jedno takvo postoji na planini Oštrelj, nadomak Bosanskog Petrovca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije