Privreda

Pratite nas na Google news

Skijaše čekaju dobre staze i pojačane mjere

Skijaše čekaju dobre staze i pojačane mjere
Foto: N.N. | Skijaše čekaju dobre staze i pojačane mjere
Dajana Vujatović

SARAJEVO, BANJALUKA - Na nekim planinama u BiH su već pale prve pahulje, a iako do početka zimske skijaške sezone ima još vremena, iz skijaških centara ističu da se već uveliko spremaju, te da se uprkos pandemiji nadaju većem broju skijaša i gostiju.

Dejan Ljevnaić, direktor OC "Jahorina", potvrdio je da se intenzivno pripremaju za nadolazeću sezonu, te da su se pobrinuli da skijaši uživaju na najbolje pripremljenim stazama.

"Sve ski-staze smo već u ranijem periodu proširili, ublažili, prilagodili smo nagibe i uradili drenažu. Siguran sam da ćemo ove godine imati najbolje skijanje na Jahorini", kazao je Ljevnaić za "Nezavisne".

Dodaje je da pored osvijetljene kompletne staze Poljice na raspolaganju će biti još jedna osvijetljena staza za noćno skijanje, ali i proširen Olimpijski bar na vrhu planine.

"Noviteti su i povećan broj prodajnih mjesta, uređeniji ski-vrtići i poligoni za početnike sa dodatnim pokretnim trakama, potom osvijetljena šetačka staza koja vodi do vrha planine, ali tu su i nove kategorije ski-karata sa uključenim i noćnim skijanjem. Ljubitelji noćnog skijanja će ove zime na raspolaganju imati četiri  kilometra staza osvijetljenih po FIS standardima", ističe Ljevnaić.

Istakao je da vlada veliko interesovanje za ski-karte i zimovanje na Jahorini, a kako kaže, potpisali su  i ugovore s najvećim agencijama 'Ski-Fun' i 'Ski-Bus', koje će u organizovanim grupama dovoditi veliki broj gostiju na Jahorinu.

Naglašava da OC "Jahorina" radi sve kako bi usljed novonastale situacije izazvane  virusom korona mjere bezbjednosti podigli na najveći mogući nivo.

"Da bismo smanjili međuljudske kontakte, umanjili i automatizovali proces i kanale prodaje, već sada savjetujemo korištenje sistema elektronskog plaćanja i online kupovine karata. Pored poznatog 'Hospitality is part of skiing' i 'Jahorina cares' je slogan koji ćemo koristiti ove zime i time potvrđujemo apsolutnu posvećenost osiguranju da skijanje bude moguće pod najbezbjednijim uslovima", ističe on.

Prema njegovim riječima, "korona garancije" dobiće svi gosti, ukoliko dođe do zatvaranja granica ili se osoba razboli, biće moguć povrat uplaćenog iznosa.

Dodaje da očekuju  dobru posjećenost i veliki broj skijaša na Jahorini.

Kako kaže, u toku ljetne sezone na Jahorini je iskorišteno preko 400 turističkih  vaučera Vlade RS.

"Smatram da treba zadržati ovu praksu i u toku zimske sezone, s tim što smo mi svakako zainteresovani da u okviru vaučera uvrstimo i ponudu koju Olimpijski centar ima - naše  zimske sadržaje, kako bismo gostima sa smještajem mogli ponuditi i potpun paket usluga. To bi sigurno stimulisalo građane da odmor provedu na Jahorini i da novac troše u našoj zemlji", naveo je Ljevnaić.

Za nadolazeću zimsku sezonu se spremaju i u skijalištu "Ski Vlašić", a i kako bi odgovorili novoj situaciji.

"Spremamo i posebne mjere zbog kovida-19, a teško je predvidjeti šta će biti i šta nas čeka. Što se tiče Vlašića, mi već tradicionalno imamo 'Šankanje', nakon toga kreće skijanje i sezona", kazala je  Aida Džamigović iz ovog skijališta.

Prema njenim riječima, ovo skijalište će sigurno imati i popuste ove zime.

"Nastojaćemo da budemo povoljni te da gostima ponudimo što više sadržaja i nadamo se će naše skijalište ove godine posjetiti veliki broj naših, domaćih turista, jer cilj nam je ove godine da opstanemo pored jako teške situacije koja je zadesila ove godine turizam", kazala je Džamigovićeva za "Nezavisne".

Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka "Kozara", kazao je za "Nezavisne" da će ovogodišnja zimska sezona svakako zavisiti najviše od snijega.

"Ako bude dovoljno snijega, mi ne očekujemo manji broj posjetilaca", kazao je Romčević i naglasio da, što se tiče poštovanja mjera zbog sprečavanja širenja virusa korona, sigurno je da je skijanje jedan od najbezbjednijih sportova.

Zvonko Bagarić, direktor "Adria Ski Kupresa" na Kupresu, ističe da je kod njih već pao snijeg, te da se oni za sezonu pripremaju kao da nema pandemije.

"Mi tehničke poslove privodimo kraju i nadamo se da će skijališta moći raditi normalno, a tako se i pripremamo", kazao  je Bagarić za "Nezavisne".

Inače, osim na Kupresu, snijeg je već pao i na Romaniji, u Istočnom Drvaru i još nekim područjima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Marketing tim / 23.04.2021 09:08

Član uprave Central osiguranja d.d. Željko Pervan danas je u Sarajevu potpisao dvogodišnji ugovor s najboljom bosanskohercegovačkom plivačicom Lanom Pudar, a koja ovim ugovorom postaje novo zaštitno lice poduzeća.

Central osiguranja d.d. | Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje već tradicionalno, osim kulturnih i ostalih društvenih događaja, sponzorira razne sportske kolektive i pojedince širom Bosne i Hercegovine, bili oni profesionalni, amaterski ili rekreacijski. Takav vid podrške daje izrazit značaj razvoju zajednice, lokalnih sportskih klubova i pojedinaca.

„Upornost, trud i talent mlade Lane Pudar, njene obitelji i trenera su osigurali vrhunske rezultate. Čast nam je pružiti podršku tako pozitivnoj ljudskoj i sportskoj priči, a koja može biti samo inspiracija mladima i društvu općenito. Uspjeh i izvrsnost su vrijednosti kojima se u svom poslovanju vodi i Central osiguranje“, izjavio je član uprave društva Željko Pervan.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Lana Pudar će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ljetnim Olimpijskim igrama 2021. godine u Tokiju. Do igara će se posvetiti pripremama u svjetskim plivačkim centrima i sudjelovati na raznim poznatim svjetskim natjecanjima. 

„Zahvaljujem se Central osiguranju  što je prepoznao moj trud i moje rezultate koje sam postigla u prethodnom razdoblju. U plivanju kao i u osiguranju, nikada se ne smijemo oslanjati na sreću, već isključivo na kvalitetan i predan rad. Mislim da je upravo to osnovna poveznica koja spaja Central osiguranje kao jednog od lidera na tržištu osiguranja u BiH i sportaše koje postižu vrhunske rezultate. Za mlade ljude podrška jedne ovako velike kompanije mi znači puno i daje mi sigurnost i mir pred sve ove nastupe. Vjerujem da ćemo u idućem periodu zajednički ostvariti velike uspjehe“, izjavila je Lana Pudar.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje svoje resurse usmjerava u razvoj novih procesa i ponuda, a Lana je prepoznata kao netko tko će na najbolji način predstavljati sve ono što Central osiguranje predstavlja i čemu teži u svom poslovanju i djelovanju u široj društvenoj zajednici.

Najčitanije