Privreda

Škrebić: Pokušaćemo kreirati mjere za ublažavanje posljedica povećanja minimalca

Škrebić: Pokušaćemo kreirati mjere za ublažavanje posljedica povećanja minimalca
Foto: Ilustracija/Nezavisne novine | Škrebić: Pokušaćemo kreirati mjere za ublažavanje posljedica povećanja minimalca

BANJALUKA - Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, potvrdio je da su na današnjem sastanku sa premijerom Radovanom Viškovićem pričali o više aktuelnih tema koje se odnose na privredu, uključujući i negativne efekte koje je donijelo povećanje minimalca.

"Razgovarali smo i na temu minimalca. Bio je veoma nezgodan momenat povećanja minimalne plate u tom iznosu, a u trenutku krize koja je zahvatila preduzeća u Srpskoj kao posljedica krize u Evropi. Jesmo razgovarali o tome, te ćemo još, kroz naredni period, kada dobijemo podatke za prvi kvartal, pokušati zajedno da kreiramo mjere kako bi se negativni efekti, koje je nemoguće potpuno eliminisati, maksimalno umanjili. Ti negativni efekti su posljedica više elemenata, uključujući i povećanje minimalca", rekao je Škrebić za "Nezavisne novine".

Razgovarali su, dodao je, i o trenutnoj ekonomskoj situaciji koja je prouzrokovana krizom u zapadnoj Evropi.

"Zajednički smo konstatovali da povećavanje troškova odnosno novo opterećenje privrede u ovom trenutku ni u kom slučaju ne dolazi u obrzir u bilo kojem segmentu, jer bi to bilo veliko opterećenje za privredu", rekao je Škrebić za "Nezavisne novine".

Lider poslodavaca Srpske je istakao da su razgovarali i o budućim mjerama kako bi privreda Srpske bila konkurentnija na zapadnoevropskom i svjetskom tržištu.

"Razgovarali smo i o tome kako da dođemo do više sredstava i za tehnološki razvoj. Odnosno, kako da radna mjesta u Srpskoj budu više plaćena, a u smislu automatizacije proizvodnih procesa i tehnološkog razvoja i razvoja novih proizvoda sa većom dodatom vrijednošću", naveo je Škrebić.

Riječi je, kako je dodao, bilo i o budućoj saradnji u smislu davanja prijedloga od strane privrede, a sve u cilju boljeg položaja privrede Srpske, odnosno kako bi Srpska bila konkurentnija na svjetskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije