Privreda

Šljem, prijave i zakon čuvaju život radnika

Šljem, prijave i zakon čuvaju život radnika
Foto: N.N. | Šljem, prijave i zakon čuvaju život radnika

BANJALUKA - Da se nesreće na radnom mjestu ne bi dešavale ili da bi bile smanjene potrebno je da svi poštuju Zakon o zaštiti na radu u RS, koji je relativno dobar, te je potrebna veća kontrola kontrolnih organa, poručili su sindikalci.

Da se nesreće na radnom mjestu ne bi dešavale ili da bi bile smanjene potrebno je da svi poštuju Zakon o zaštiti na radu u RS, koji je relativno dobar, te je potrebna veća kontrola kontrolnih organa, poručili su sindikalci.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, apelovala je na radnike da ne prihvataju da rade ukoliko nemaju adekvatnu zaštitu i pozovu inspektora da to utvrdi i poslodavcu naloži da nedostatke otkloni.

Jedan broj poslodavaca smatra, kaže Mišićeva, da je zaštita na radu trošak ili da se to neće desiti u njihovom preduzeću, ali kada se desi nesreća i neko strada traži se odgovornost i krivica se prebacuje na drugu stranu, što nije u redu.

"Uvijek postoji faktor iznenađenja na koji se ne može reagovati, ali na sve ono na šta se može - mora se djelovati i to je obaveza poslodavca. Za nabavku i nošenje kvalitetne opreme koja štiti radnika zadužen je poslodavac, jer ako radnik odbije da nosi opremu poslodavac mu može izreći rigorozne mjere", rekla je Mišićeva.

Ona ističe da se s nadležnim ministarstvom nisu mogli dogovoriti o uslovima u ekstremno visokim ili niskim temperaturama te koja je to granica koja treba da zaustavi rad.

"Svjedoci smo da je sve veći broj nesreća, a on treba da se smanjuje. Ne može se biti na građevini od 10 metara na 35 stepeni i očekivati da se neće desiti nesreća. kada se ona desi, kasno je onda govoriti. Koncentracija i pokreti radnika na 35 stepeni nisu kao u normalnim uslovima", kaže Mišićeva.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da je nesreća uvijek bilo i da će ih uvijek i biti, ali da treba učini sve da ih bude što manje.

"Zakon o zaštiti na radu je nakaradan, mnogo je nebitnih i formalnih stvari koje su naizgled dobre, a ozbiljne stvari koje treba uraditi su negdje postrani. Stvarna zaštita se slabo koristi, treba raditi na boljoj zaštiti radnika", rekao je Škrebić. On kaže da vrućine nisu najveći problem, nego to što se građevinarstvom danas bavi svako, da pola ljudi radi bez kvalifikacija teške i složene poslove te rizične po bezbjednost radnika, ali da su i radnici ti koji ne paze dovoljno.

"Danas dosta radnika na vrućini skine šljem koji mu je obezbijedio poslodavac te se tako izlaže opasnostima", rekao je Škrebić i istakao da treba dobro razmotriti Zakon o zaštiti na radu i više se založiti u smislu stvarne zaštite, a ne formalnosti.

Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS, kaže da je u prvih šest mjeseci ove godine Republička inspekcija rada u oblasti zaštite na radu izvršila 1.313 kontrola.

"U 531 slučaju utvrđeni su propusti u sprovođenju mjera zaštite na radu te je na osnovu toga poslodavcima izrečeno 448 upravnih mjera u cilju otklanjanja nedostataka, dok su zbog počinjenih prekršaja izrečene kazne u vrijednosti od 145.400 KM", rekla je Makivićeva. Istakla je da su se u prvih šest mjeseci u RS u oblasti nadzora Inspekcije rada desile četiri smrtne povrede, od kojih jedna u elektroprivredi, jedna u šumarstvu i drvnoj industriji i dvije u građevinarstvu, te 30 težih povreda na radu, od kojih je najviše u šumarstvu i građevinarstvu.

"Kada je riječ o stanju u oblasti zaštite na radu poslodavci i dalje nedovoljno pažnje posvećuju preventivi. Kontrole su pokazale da se nepravilnosti najčešće odnose na propuste u pogledu oraganizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljenost radnika te na propuste u pridržavanju i sprovođenju tehničkih normi zaštite na radu", kaže Makivićeva.

U posljednjih desetak dana u BiH je poginulo šest radnika - prvo u Bihaću tri radnika na hidrocentrali od eksplozije gasa, dvojica na gradilištu u Banjaluci i jedan kod Laktaša prilikom radova na bazenu na jednoj vikendici.

Maja Đaković-Vidović, portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, kaže da je povodom tragedije u kojoj je poginuo radnik kod Laktaša dežurni tužilac naložio da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere, kao i vještačenja.

Preporuka o zaštiti radnika od vrućine

Kao što je prije nekoliko dana Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS uputilo poslodavcima saopštenje da se radnici zaštite tokom velikih vrućina, to je uradilo i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike - da usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji FBiH sprovedu posebne mjere zaštite, kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

"Data je preporuka poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati i njihovog nastavka poslije 16 sati. Ukoliko je rad kod poslodavca organizovan na takav način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, ovo ministarstvo je preporučilo poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro", saopšteno je iz Kancelarije Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije