Privreda

Pratite nas na Google news

Slovačka deportovala 24 radnika iz Srbije, radili na crno

Slovačka deportovala 24 radnika iz Srbije, radili na crno
Foto: Ilustracija | Slovačka deportovala 24 radnika iz Srbije, radili na crno
Tanjug

BRATISLAVA -- Slovačka policija za strance otkrila je u utorak u rutinskoj kontroli industrijske zone u gradu Njitra 24 državljanina Srbije koji nisu imali legalni boravak

Njima je zbog rada na crno naređeno da napuste Slovačku.

"Zbog kršenja propisa o boravku i rada na crno 24 državljanina Srbije su protjerani, administrativno, bez zabrane ponovnog ulaska u zemlju, a dat im je rok od 30 dana da napuste Slovačku", rekao je portparol slovačke policije Denis Balogov.

U kontroli u gradu Senica, gdje se takođe nalaze preduzeća koja zapošljavaju strane radnike sa Balkana, provjereno je 48 srpskih radnika i 21 državljanin Bosne i Hercegovine, ali je tamo zbog manjih nepravilnosti izrečeno samo 10 prekršajnih kazni.

U Slovačkoj je krajem prošle godine radilo 49.478 stranih radnika, najviše Srba, njih 12.259, saopštio je u januaru slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter.

Slovački parlament usvojio je ovog mjeseca izmjene propisa kojima će se olakšati zapošljavanje srpskih i radnika iz trećih zemalja u četiri regiona Slovačke, gdje je nezaposlenost ispod pet odsto i gdje fabrike na domaćem tržištu ne mogu da nađu dovoljno ljudi.

Riječ je o regionu Bratislave, Trnave, Žiline i Njitre, gdje je koncentrisana i automobilska industrija.

Od ljeta Slovačka će napraviti spisak profesija u kojima slovačkoj privredi nedostaju radnici i olakšaće zapošljavanje ljudi iz Srbije, Ukrajine i Vijetnama.

U fabrici udio "gastarbajtera" neće smjeti da pređe 30 odsto zaposlenih, a fabrike su dužne da ih zaposle po istim uslovima i uz istu platu kao i slovačke radnike.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije