Privreda

Slovačke kamiondžije blokiraju granicu od 1. decembra

Slovačke kamiondžije blokiraju granicu od 1. decembra
Foto: Pexels/Ilustracija | Slovačke kamiondžije blokiraju granicu od 1. decembra

BRATISLAVA - Slovački vozači kamiona od petka, 1. decembra, blokiraće glavni granični prelaz sa Ukrajinom, čime će se pridružiti kolegama iz Poljske.

Poljski vozači kamiona blokiraju nekoliko graničnih prelaza sa Ukrajinom od 6. novembra zahtijevajući oštrije uslove za ukrajinske kolege.

Poljski i slovački prevoznici žale se da njihove kolege iz Ukrajine nude jeftinije cijene za svoje usluge i da prevoze robu unutar EU, a ne samo između Unije i njihove zemlje.

Slovačke kamiondžije održale su simboličan protest početkom ovog mjeseca, ali su od petka, 1. decembra najavili blokadu prelaza Visne Nemecke-Uzhorod.

"Svrha protesta je pridruživanje kolegama iz Poljske. Ne možemo ih ostaviti same u ovoj borbi", navodi se u saopštenju slovačkog Sindikata teretnih prevoznika.

Prelaz Visne Nemecke jedini je duž slovačko-ukrajinske granice otvoren za teške kamione.

Iz Sindikata ističu da neće blokirati prolaz humanitarne pomoći, vojne podrške ili goriva.

Poljska Vlada nešto ranije je najavila da će vršiti pojačane kontrole ukrajinskih kamiona na putevima koji vode ka granici u sklopu napora da "umiri" poljske prevoznike.

Poljski prevoznici blokiraju veće granične prelaze sa susjednom Ukrajinom protekle tri sedmice zbog, kako navode, nepoštene konkurentnosti ukrajinskih kolega.

Oni zahtijevaju da se ponovo uvedu dozvole za ukrajinske kamione koji ulaze u EU, a koje je Unija ukinula nakon početka sukoba u februaru prošle godine.

Varšava i Kijev pokrenuli su razgovore sa EU koji do sada nisu donijeli rješenje spora.

Nešto ranije je Evropska komisija osudila "skoro potpun nedostatak učešća Poljske u nastojanjima da se okončaju protesti kamiondžija".

"Mislim da je situacija na poljskoj granici sa Ukrajinom u potpunosti neprihvatljiva", izjavila je evropski komesar za saobraćaj Adina Valean. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije