Privreda

Potpisan novi sporazum o Bregzitu za Sjevernu Irsku

Potpisan novi sporazum o Bregzitu za Sjevernu Irsku
Foto: Twitter / Printscreen | Službeno potpisan novi sporazum o Bregzitu za Sjevernu Irsku

LONDON - Novi sporazum premijera Velike Britanije, Rišija Sunaka za Sjevernu Irsku nakon Bregzita potpisan je nakon što je vlada slomila pobunu Demokratske unionističke stranke (DUP) i torijevskih zastupnika.

Ministar vanjskih poslova Džejms Kleverli službeno je usvojio takozvani Vindsorski okvir s Marošom Šefčovičem iz EU-a na sastanku u Londonu u petak.

Njime se revidiraju granični aranžmani koje je dogovorio Boris Džonson 2019., poznati kao Protokol Sjeverne Irske, uvodeći novi sistem nazvan Stormontova kočnica.

Kočnica daje izabranim političarima u Sjevernoj Irskoj mnogo veći uticaj na to kako se pravila EU-a o robi primjenjuju na Sjevernu Irsku.

Zvaničnici su to nazvali "snažnom demokratskom zaštitom" za Skupštinu Sjeverne Irske, iako protivljenje DUP-a znači da se možda neće koristiti neko vrijeme.

Stranka bojkotuje sporazum o podjeli vlasti u dekoncentrisanoj vladi Stormonta od prošle godine u znak protesta protiv pitanja za koja su okrivili Džonsonovu verziju Protokola za Sjevernu Irsku.

Zastoj se nastavlja uprkos novom dogovoru, za koji čelnik DUP-a, Ser Džefri Donaldson kaže da nije dovoljno poboljšanje da se njegova stranka vrati u Stormont.

Džonson, njegova nasljednica Liz Tras i bivša ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel bili su među 22 torijevca koji su se pridružili DUP-u u protivljenju novom dogovoru.

Pobijedila je s nadmoćnih 515 glasova prema 29, uveliko ojačavši uticaj Sunaka jer se nije morao oslanjati na glasove laburista.

Uoči sastanka u petak, ministar Sjeverne Irske Kris Hiton-Haris upozorio je da neće biti izgleda za ponovno pregovaranje o sporazumu.

"Službenim odobravanjem Vindsorskog okvira ispunjavamo našu obavezu pružanja stabilnosti i sigurnosti za Sjevernu Irsku. Okvir je najbolji dogovor za Sjevernu Irsku, čuvajući njeno mjesto u Uniji i štiteći Sporazum iz Belfasta (Veliki petak)", rekao je Kleverli.

Potom je dodao:

"Veselim se daljoj učinkovitoj saradnji s EU-om u ključnim pitanjima, poput sigurnosti i energije."

Vindsorski okvir takođe će reformisati brojna druga pitanja nakon Bregzita kao što su čekovi, papirologija, PDV i porez na alkohol, ali Stormontova kočnica jedino je pitanje o kojem su zastupnici do sada glasali.

Ministar vanjskih poslova i gospodin Šefčovič, koji je potpredsjednik Evropske komisije, takođe su razgovarali o "Peace Plus", šemi za promovisanje pomirenja i saradnje preko irske kopnene granice, prenosi "Metro".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije