Privreda

Smanjena kamatna stopa za uvođenje novih tehnologija

Smanjena kamatna stopa za uvođenje novih tehnologija
Foto: N.N. | Smanjena kamatna stopa za uvođenje novih tehnologija

BANJALUKA - Kamatna stopa u kreditnoj liniji za preduzetnike i preduzeća na kredite za nabavku novih tehnologija i opreme smanjena je sa 4,4 odsto na tri odsto, poručeno je danas tokom sastanka u Banjaluci predstavnika Investiciono-razvojne banke RS i finansijskih partnera u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa kod kreditnih linija ove finansijske ustanove.

Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB, rekao je da je ova kreditna linija direktno usmjerena za razvoj domaće privrede i povećanje njene konkurentnosti.

"IRB je svojom odlukom snizila svoju maržu na 0,5 odsto i tu će biti intencija tokom cijele godine, koja će biti usmjerena prema privredi RS. Očekujemo da će maksimalna marža poslovnih banaka biti 2,5, odsto, tako da će konačna izlazna kamata za privredu biti maksimalno tri odsto", kaže Vrhovac.

On je istakao da je predviđen period otplate ove kreditne linije 12 godina uz dvije godine grejsa.

"Sredstva koja bi se plasirala putem ove kreditne linije krežu se od 30.000 do pet miliona KM. Mislim da su to dovoljno velika sredstva koja bi mogla maksimalno uticati da naša privreda postane konkurentnija", kaže Vrhovac.

Dodao je da je IRB dosad plasirala u privredu RS i lokalne samouprave više od dvije milijarde KM, a samo u prošloj godini ona je iznosila 155 miliona KM.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, rekao je da ovim domaća privreda ima mogućnsti da obezbjedi nabavku tehnologija u svojim proizvodnim postrojenjima i da na taj način postane konkurentnija, produktivnija, te da ostvari što bolje rezulate kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

"Važno je da postoji period grejsa od dvije godine koji će omogućiti privrednom društvu da u tom periodu nabavi novu tehnologiju, pokrene proces proizvodnje, a da neće imati opterećenje u svom poslovanju, tek dakle nakon dvije godine će počinje sa otplatom samih kredita", kaže Petričević.

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca RS, rekao je da ova kreditna linija koja je napravljena na inicijativu Unije, je nešto što je najvažnije što će se desiti u ovoj godinu po pitanju tehnološkog razvoja privrede.

Učesnici današnjeg sastanka su predstavnici IRB-a RS, osam poslovnih banaka, Garantni fond RS, Ministarstvo privrede i preduzetništva RS i Unija poslodavaca RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije