Privreda

Snažan odgovor EU: Od petka carine na uvoz američkih proizvoda

Snažan odgovor EU: Od petka carine na uvoz američkih proizvoda
Foto: Ilustracija | Snažan odgovor EU: Od petka carine na uvoz američkih proizvoda

BRISEL - Evropska unija će od petka početi da naplaćuje uvozne carine od 25 odsto na širok spektar američkih proizvoda, nakon što je zvanični Vašingon početkom juna uveo tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, saopštila je danas Evropska komisija.

EK je zvanično usvojila zakon kojim se uvode carine na uvoz američke robe u vrijednosti od 2,8 milijardi evra, prenosi agencija Reuters.

Na "crnoj listi" EU naći će se, između ostalog, čelik, aluminijum, ali i proizvodi sa farmi kao što su kukuruz i kikiriki.

Dalje, njima će biti obuhvaćeni i burbon, farmerke i motocikli.

Taj potez EU potvrđuje spor koji bi mogao da se eskalira u pravi trgovinski rat, naročito ako predsjednik SAD Donald Tramp sprovede u djelo prijetnju da će kazniti evropske automobilske kompanije.

"Ne želimo da budemo u toj poziciji", izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem u saopštenju, dodajući da je "jednostrana i neopravdana" odluka SAD ostavila EU bez izbora.

Ona je proglasila odgovor EU proporcionalnim i u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije i rekla da će od tog odgovora odustati ako Vašington ukloni svoje tarife na metal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije