Privreda

Snijeg čuva žito i luk

Snijeg čuva žito i luk
Foto: N.N. | Snijeg čuva žito i luk

BANJALUKA, LJUBINJE - Snijeg koji je pao na oranice dobro je došao zasijanim strnim žitima i luku i odlična je zaštita od mrazeva, a ni tamo gdje nema snježnog pokrivača mrazevi zasad ne ugrožavaju ozime usjeve, voćarske kulture i vinovu lozu.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže da je toplo vrijeme prije padavina bilo idealno za zaoravanje zemlje, te da će sjetva početi krajem februara, a možda i ranije.

Kako saznajemo, na području Ljubinja je već počela sadnja bijelog luka.

"Ukoliko vrijeme dozvoli, na redu je sjetva ranog luka na otvorenom, a što se tiče žitarica, sijaće se zob, kao i djetelina. Luk se može sijati i krajem februara, ali ako bude suva zemlja i toplo vrijeme. Luk dobro podnosi niske temperature pa su ga mnogi sijali i u osmom mjesecu lani i snijeg ga sada štiti", rekao je Mastalo.

Dodao je da su prije padavina i nižih temperatura mnogi iskoristili toplo vrijeme i počeli pripremati oranice za sjetvu.

Iako su padavine omele neke povrtarske poslove u Hercegovini, u Ljubnju je već počela sadnja bijelog luka i već je zasađeno desetak parcela, a prema najavama, ova sezona trebalo bi da bude rekordna, jer je ovoj kulturi zagarantovan otkup na licu mjesta.

U Ljubinju, jedinom preostalom duvanjarskom kraju Hercegovine, sve više se smanjuje sadnja duvana, čiji primat polako preuzima upravo bijeli luk, a uzrok ovakvog preokreta diktira tržište.

"S obzirom na to da je u Ljubinju od prošle godine otvoren pogon za preradu bijelog luka fabrike 'Farmavit', koja, kako nezvanično saznajemo, priprema i ugovore s kooperantima koji žele da uzmu njihovo sjeme i da sade bijeli luk, da bi im ga kasnije otkupili, poljoprivrednicima se ovaj vid saradnje najviše isplati jer je siguran otkup", kažu u Odsjeku za privredu u opštini Ljubinje.

Iz "Farmavita" poručuju da je prednost bijelog luka sa hercegovačkog područja ta što prema vrijednosnoj nomenklaturi on ulazi među pet najkvalitetnijih u svijetu, pa je za njim velika potražnja i na evropskom tržištu.

Dodaju da ukoliko se nastavi ovako dobra saradnja s kooperantima, povećaće se i sadašnji kapaciteti od stotinu prerađenih tona ovog povrća, odnosno milion jedinica gotovog proizvoda na godišnjem nivou.

Sa druge strane, proizvodnja duvana stagnira, jer otkup već godinama nije zagarantovan.

Zaliha vlage dobra

U posljednjem agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda navodi se da visoka temperatura vazduha ne utiče na mirovanje poljoprivrednih kultura jer su noći hladne, a dan još kratak, tako da nema uslova za pokretanje vegetacije, ali bi ipak bilo bolje da su svi usjevi prekriveni snijegom.

Zahvaljujući padavinama u dosadašnjem dijelu zime, zaliha vlage u dubljim slojevima poljoprivrednog zemljišta je dobra u svim područjima RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije