Privreda

Softić: Finansijska edukacija ključ za razvoj privrede

Softić: Finansijska edukacija ključ za razvoj privrede
Foto: Centralna banka BiH | Softić: Finansijska edukacija ključ za razvoj privrede

SARAJEVO - Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je da je ova banka prepoznala značaj finansijske edukacije koja je ključna za dalju finansijsku inkluziju, unapređenje finansijske stabilnosti i cjelokupni razvoj privrede u zemlji.

Finansijska inkluzija, odnosno pristup širokom spektru finansijskih usluga širom svijeta intenzivno raste, a relevantne međunarodne institucije, među kojima je OECD, sve se intenzivnije bave unapređenjem obrazovanja u oblasti finansija, ekonomije i bankarstva, pogotovo među djecom i omladinom.

Tokom razgovora sa delegacijom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD(, Softić je, navodi Srna, rekao da je Centralna banka prepoznala značaj finansijske edukacije i inkluzije čijoj promociji je izuzetno posvećena.

Prepoznavši značaj finansijske edukacije, Banka već duži niz godina promoviše njenu važnost, s posebnim fokusom na mlađu populaciju, nastojeći na kreativan i jednostavan način obradi različite teme, bitne za finansijsko opismenjavanje.

U okviru finansijske edukacije, Centralna banka u srednjim školama sprovodi projekat "Edukuj edukatora" s ciljem edukacije učenika o upravljanju ličnim finansijama, te o bankarskim uslugama i proizvodima.

Delegacija OECD boravila je u dvodnevnoj posjeti BiH s ciljem sagledavanja situacije u pogledu finansijske inkluzije i pismenosti stanovništva u pripremi dokumenta za podršku razvoju finansijske pismenosti od OECD-a.

Aktivnosti na polju finansijske pismenosti sprovode se u okviru projekta "Finansijska pismenost u zemljama učesnicima programa Holandske konstituence", čiji je cilj podržati zemlje da podignu nivo finansijske pismenosti i inkluzije jačanjem finansijske edukacije kako bi se ostvario prosperitet građana, te malih i srednjih preduzeća. Projekat OECD-a biće realizovan od 2023. do 2027. godine i uključuje BiH, Bugarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i druge države Holandske konstituence, uz finansijsku podršku Ministarstva finansija Holandije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije