Privreda

Softić: Rast BDP-a potvrda oporavka privrede

Softić: Rast BDP-a potvrda oporavka privrede
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Softić: Rast BDP-a potvrda oporavka privrede
Srna

SARAJEVO - Makroekonomske projekcije Centralne banke govore da BiH ove godine bilježi značajan oporavak privrednih aktivnosti, da ukazuju na industrijski, odnosno BDP rast od 5,8 odsto, izjavio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

"Ove projekcije pozitivne su i za narednu godinu i iznose 3,9 odsto BDP-a", rekao je Softić novinarima u Sarajevu uoči otvaranja konferencije "Ekonomist: Svijet u 2022".

On je potvrdio da je inflacija prisutna i u svijetu i u BiH, ali je izrazio nadu da to neće dugo potrajati.

Softić je naveo da se današnja konferencija prvi put održava u BiH, a da je ranije bila u Srbiji i Hrvatskoj.

"Koncept konferencije zamišljen je tako da se kroz javnu i konstruktivnu diskusiju nosilaca javnih funkcija, privrednika, donosilaca odluka, kao i ekonomskih i finansijskih eksperata analizira protekla godina, situacija u vezi sa panedmijom virusa korona, političko, privredno i socijalno stanje u BiH sa fokusom na ideje, te razmotre izazovi u idućoj godini", naveo je Softić.

Direktor kompanije "Kolor medija komjunikejšn" Robert Čoban predstavio je izdanje magazina "Ekonomist" za BiH, te ocijenio da će današnji reprezentativni skup dati doprinos u sagledavanju političke i ekonomske budućnosti BiH, ali i cijelog regiona.

U Sarajevu se danas održava konferencija "Ekonomist: Svijet u 2022." čiji je cilj da se konstruktivnim dijalogom predstavnika ekonomskih institucija, vlasti, diplomatske i poslovne zajednice daju analize i pogledi na privredni i politički ambijent, investicionu klimu, kao i na razvoj društva u cjelosti.

Konferencija je okupila vodeće ekonomske eksperte, privrednike i nosioce najviših javnih funkcija, kao i predstavnike diplomatske zajednice u BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije