Privreda

Šolaja: BiH može da osjeti napade u Saudijskoj Arabiji kroz cijenu nafte

Šolaja: BiH može da osjeti napade u Saudijskoj Arabiji kroz cijenu nafte
Foto: N.N. | Šolaja: BiH može da osjeti napade u Saudijskoj Arabiji kroz cijenu nafte

BANJALUKA - Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, kazao je za "Nezavisne" da suštinski uticaj napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji u BiH može da se osjeti kroz cijenu nafte.

"Iako posljednje informacije govore da je sanirana šteta kada je u pitanju količina proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji, ona će sasvim sigurno na BiH uticati kroz cijene, ukoliko one budu poremećene na tržištu", naveo je Šolaja i istakao da je to suštinski uticaj.

"Cijene nafte mogu biti samo veće, ne mogu biti niže, i u tome bi se završio i ekonomski i politički uticaj", ocjenjuje Šolaja.

Dva velika naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji u vlasništvu državne kompanije "Aramko"  napadnuta su dronovima u subotu.

Šolaja dodaje da je narušavanje ekonomskih resursa dio svakog rata, a nafta je jedini i najveći resurs Saudijske Arabije.

"Bez obzira na to ko je odgovoran za napad, to je veliki udarac ne samo na ekonomske resurse, nego i na političku stabilnost, ne samo Saudijske Arabije, nego i odnosa koji su na liniji Saudijska Arabija i SAD", dodao je Šolaja.

On je istakao da je sasvim sigurno da će to uticati na cijenu nafte u cijelom svijetu.

"To je jedan ogroman politički udarac Saudijskoj Arabiji za koji se može reći da je izvor nestabilnosti u regionu", naveo je profesor FPN u Banjaluci i dodao da su već počele političke igre u vezi s utvrđivanjem krivaca, a ko je odgovoran tek će biti utvrđeno.

"Uvijek postoji opasnost od novih napada. Vidimo dokle je to došlo pogotovo zbog tih novih savermenih tehnologija. Praktično jedna pobunjenička grupa može da bombarduje jedno takvo postrojenje iz vazduha. Nema više prepeka", zaključio je Šolaja.

Jemenska pobunjenička grupa Huti preuzela je odgovornost za napade dronovima na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. 

Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja se bori protiv pripadnike grupe Huti u Jemenu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije