Privreda

Šoping-sezona od "crnog petka" do Božića biće kraća šest dana

Šoping-sezona od "crnog petka" do Božića biće kraća šest dana
Foto: Pixabay | Šoping-sezona od "crnog petka" do Božića biće kraća šest dana

NJUJORK - Šoping-sezona u SAD, koja traje od Dana zahvalnosti do Božića, biće ove godine šest dana kraća nego lani.

Kako piše AP, ovo će biti najkraća sezona prazničnih kupovina od 2013. godine, jer je Dan zahvalnosti pao četvrtog četvrtka u novembru - što je najkasniji mogući datum. To znači da će kupci imati manje vremena za kupovine, a trgovci manje vremena da ih prevare, navodi američka agencija, uz podsjećanje da zvanično šoping-ludilo počinje danas, na "crni petak".

Kompanija Adobe Analytics predviđa da će zbog skraćene sezone prihodi u onlajn trgovanju biti manji za jednu milijardu dolara. Ipak, očekuju da će prodaja na mreži dostići 143,7 milijardi dolara, što je za 14,1 odsto više u odnosu na prošlogodišnju prazničnu sezonu.

Nacionalna federacija za maloprodaju (NRF), najveća maloprodajna grupacija u SAD, takođe ukazuje na kraću sezonu u svojoj prognozi, ali ocjenjuje da će pravi pokretač prometa biti tržište rada. Prognozira da će prodaja za praznike porasti između 3,8 i 4,2 procenta, što je više od razočaravajućeg rasta od 2,1 odsto u periodu novembar-decembar 2018. godine, koji je podbacio u odnosu na predviđanja te grupacije.

Prošlogodišnje praznične rasprodaje bile su pogođene poremećajem trgovinskih odnosa između SAD i Kine i blokadom vlade. Prognoze rasta prodaje tokom praznične sezone za ovu godinu su za 3,7 odsto iznad prosječnog rasta u posljednjih pet godina.

NRF očekuje da će prodaje putem interneta i drugim kanalima, ne računajući prodavnice, koje ulaze u ukupan iznos, tokom prazničnog perioda porasti između 11 i 14 odsto.

Predviđa se da će "crni petak" ponovo biti najunosniji šoping-dan u sezoni, a potom posljednja subota uoči Božića, prema analizi "MasterCard SpendingPulsea", koji prati potrošnju preko svih vrste plaćanja, uključujući gotovinu i čekove.

Sezona praznika 2019. godine biće dobra mjera zdravlja američke ekonomije, navodi AP i dodaje da mnogi izvršni direktori u sektoru maloprodaje kažu da su njihovi kupci "finansijski zdravi", argumentujući to umjerenim rastom plata i stopom nezaposlenosti koja je blizu najnižeg nivoa u 50 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije