Privreda

Pratite nas na Google news

Spašavanje Lufthanze pod znakom pitanja

Spašavanje Lufthanze pod znakom pitanja
Foto: N.N. | Spašavanje Lufthanze pod znakom pitanja
Tanjug

BERLIN - Razgovori nemačke vlade i nacionalnog avioprevoznika Lufthanze o pomoći vrednoj devet milijardi evra nastavljaju se tokom vikenda, pošto je vlada postavila aviokompaniji uslov koji bi skoro onemogućio njen oporavak, rekli su dobro obaviješteni krugovi za list "Handelsblat".

Njemačka vlada zahtjeva da Lufthanza prihvati isporuku svih aviona koje je kompanija ranije naručila od Erbasa, evropskog konkurenta Boingu, a koji su ozbiljano finansijsko opterećenje za kompaniju.

Ti avioni bi u naredne tri do četiri godine kompaniju koštali više od pet milijardi evra, a izvori nemačkog lista ocjenjuju da je uz takvu obavezu oporavak Lufthanze nemoguć. Time bi se značajno umanjila pomoć vlade od devet milijardi evra.

Ovo neslaganje najverovatnije će odložiti odobravanje paketa pomoći kompaniji. Sastanak nadzornog odbora Lufthanze koji je trebalo da se održi u petak odložen je za ponedjeljak.

Zbog pandemije korona virusa i zabrane letenja Lufthanza je kao i ostali avioprevoznici prizemljila avione i time pretrpjela velike gubitke.

Ako se vlada i Lufthanza ne dogovore narednih dana, najvećoj evropskoj aviokompaniji prijeti insolventnost.

Evropska komisija koja treba da se izjasni o državnoj pomoći avio-kompanijama ukazivala je ranije da ona treba da ima u vidu zaštitu životne sredine. U tom smislu obnovljanje avio-flote bila bi prednost.

Najčitanije