Privreda

Spoljnotrgovinska komora BiH: Zbog odluke Kosova privrednici već trpe

Spoljnotrgovinska komora BiH: Zbog odluke Kosova privrednici već trpe
Foto: Ilustracija | Spoljnotrgovinska komora BiH: Zbog odluke Kosova privrednici već trpe

SARAJEVO - Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković ocijenio je danas da privreda u BiH već trpi veoma velike posljedice odluke Kosova o uvođenju carine od 100 odsto na proizvode iz BiH i Srbije, čime je najviše pogođena agroindustrija, dok bi lančanom reakcijom moglo biti ugroženo 10.000 radnih mjesta.

On je naveo da je BiH prošle godine na Kosovo izvezla robu od 163 miliona KM i da je izvoz BiH na to tržište deset puta veći nego uvoz.

"Zbog toga je nemoguće uvesti kontramjere, jer je uvoz u odnosu na naš izvoz gotovo beznačajan. Najviše trpi agroindustrija, među proizvodima koji odlaze na tržište samoproglašenog Kosova su mlijeko, sokovi i ulje. Tu je i metalna, kao i dio tekstilne industrije, kao i proizvodnja papirne galanterije", rekao je Vuković novinarima u Sarajevu.

On je istakao da su iznenađeni odlukom samoproglašenog Kosova da podigne takse na 100 odsto na robu iz BiH, ali da postoji mogućnost da je takav teren pripreman od ranije.

"BiH i samoproglašeno Kosovo, kao i zemlje regiona u sastavu su CEFTE koja je zaštitni mehanizam svih tih zemalja da neće dolaziti konkretno do ovakvih problema koje sada imamo. Prema pravilima CEFTE, da bi jedna zemlja uvela drugoj bilo koju visinu takse, prethodno je obavezna da sprovede unutrašnje istraživanje o ugroženosti vlastitog tržišta", rekao je Vuković i dodao da se to nije u ovom slučaju dogodilo.

Prema njegovim riječima, samoproglašeno Kosovo je, gledajući na cijelu regiju, malo tržište, ali za BiH vrlo potentno, jer se konstantno govori o razvoju privrede te se podstiče izvoz, što je i zadatak Spoljnotrgovinske komore BiH.

Vuković je istakao da je Spoljnotrgovinska komora već uputila pismo komori samoproglašenog Kosova, tražeći odgovore i na neka ranija pitanja kada je ta taksa bila 10 odsto.

"Ušlo se u sferu političkog djelovanja. Komora ne smije tako to posmatrati, ali moramo pronaći neke odgovore za privrednike BiH. Obavijestili smo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i da im dajemo podršku za preduzimanje svih hitnih mjera prema resornim tijelima", rekao je on.

Vuković je istakao da je konkretno tijelo prema kojem se može djelovati Evropska komisija.

"BiH nema zaštitne mehanizme za naše privrednike i proizvođači koji su sklopili ugovore sa samoproglašenim Kosovom na tri, pet godina već su obezbijedili repromaterijal, mašine, zaposlili ljude, očekujući taj izvoz, koji izostaje, pa oni trpe višemilionske gubitke", naglasio je Vuković.

On kaže da BiH ne može zaštiti privrednike, od njih sve otkupiti, te da je zaštitni mehanizam bila CEFTA, na koju je Priština izvršila udar, na šta se očekuje pravo reagovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije