Privreda

Pratite nas na Google news

Spoljnotrgovinski promet RS premašio četiri milijarde KM

Spoljnotrgovinski promet RS premašio četiri milijarde KM
Foto: N.N. | Spoljnotrgovinski promet RS premašio četiri milijarde KM
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Spoljnotrgovinski promet RS je, u prvom polugodištu ove godine, premašio četiri milijarde KM, i to po prvi put od 2007. godine, potvrdio je resorni ministar Predrag Gluhaković.

Ministar trgovine i turizma RS, nakon Sjednice Vlade RS, dodao je da je ta razmjena povećana za 9,85 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Po njegovim riječima, izvoz je povećan za gotovo 12 procenata, a uvoz je povećan za 8,2 odsto.

"Pokrivenost uvoza izvozom premašila je brojku od 70 odsto. Iznosi blizu 73 procenta", rekao je on.

Gluhaković je ocijenio da su ovi rezultati postignuti zahvaljujući dobroj poslovnoj klimi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije