Privreda

Sporazum Kine i SAD smanjio neizvjesnosti u ekonomskom rastu

Sporazum Kine i SAD smanjio neizvjesnosti u ekonomskom rastu
Foto: Pixabay | Sporazum smanjio neizvjesnosti u ekonomskom rastu

VAŠINGTON - Novi trgovinski sporazum SAD i Kine pomoći će da se ukloni neizvjesnost koja je ometala ekonomski rast širom svijeta, izjavila je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Predsjednik SAD Donald Tramp i potpredsjednik Kine Lju He potpisali su ranije ove sedmice "prvu fazu" trgovinskog sporazuma, a mnogi se nadaju da će se time ublažiti trgovinski rat između te dvije zemlje.

"Neizvjesnost je smanjena, ali nije eliminisana. Sporazum o trgovini ne znači mir na tom polju", rekla je Georgijeva u obraćanju na Institutu za međunarodnu ekonomiju Peterson u Vašingtonu.

Georgijeva je naglasila da će u godišnjem izvještaju MMF-a o svjetskoj ekonomiji, koji će biti objavljen u ponedjeljak, 20. januara, biti iznesena predviđenja poboljšanje od 2019. godine i tokom narednih nekoliko godina, javio je Sputnik.

Ona je dodala da je MMF prošle godine procijenio da tenzije u trgovini koštaju svjetsku ekonomiju oko 700 milijarde dolara, odnosno smanjenja kolektivnog bruto domaćeg proizvoda za 0,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije