Privreda

Spremna optužnica protiv Siniše Dodika i ostalih: Tužioci traže zabranu rada za Vukajlovića

Spremna optužnica protiv Siniše Dodika i ostalih: Tužioci traže zabranu rada za Vukajlovića
Foto: N.N. | Spremna optužnica protiv Siniše Dodika i ostalih: Tužioci traže zabranu rada za Vukajlovića

BANJALUKA - Tužilaštvo BiH od Suda BiH zatražilo je da se Draganu Vukajloviću, članu Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH, zabrani obavljanje službene dužnosti do okončanja krivičnog postupka koji se vodi u slučaju isplate 3,4 miliona KM sa računa JP "Putevi RS" firmi "Elektrounion" iz Istočnog Sarajeva.

Zanimljivo je da je Vukajlović nakon hapšenja i priznanja da je u tom slučaju uzeo mito od 40.000 KM sve do sada nastavio normalno da radi, ali i to da podizanje optužnice u ovom slučaju u suštini koči upravo Kancelarija za razmatranje žalbi, čiji je član i Vukajlović.

"Čeka se samo da Kancelarija za razmatranje žalbi po presudi Suda BiH utvrdi visinu štete koja je nastala pa da se ide na podizanje optužnice. U tom slučaju sve je jasno, samo treba ispoštovati proceduru. Osumnjičeni su ispitani, svjedoci takođe i samo se čeka da se utvrdi tačna visina štete koja je u tom slučaju nastala, odnosno za koliko su tačno oštećeni 'Putevi RS'", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak pravosudnim institucijama.

Inače, ovo je prvi slučaj korupcije u javnim nabavkama otvoren u BiH, a u kojem je bilo puno nejasnoća, ali i poprilično čudnih odluka. Recimo, prvoosumnjičeni u ovom slučaju Siniša Dodik, bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, koji i stoji iza firme "Elektrounion", pred samo hapšenje Vukajlovića i Duška Lazarevića, direktora "Elektrouniona", pobjegao je iz BiH u Srbiju.

Tamo je proveo skoro godinu i po dana, a da za njim nikada nije bila raspisana potjernica. Tužioci Gordana Tadić i Ozrenka Nešković nisu željeli dati saglasnost za raspisivanje međunarodne potjernice za Dodikom i tada je, tačnije 11. maja 2017. godine, istraga u ovom slučaju praktično stala, sve dok se Dodik prije nekoliko dana sam nije predao SIPA tvrdeći da nije bio u bjekstvu već na liječenju u Srbiji.

"Ispitan je u SIPA i u Tužilaštvu BiH i sad se samo čeka Kancelarija za razmatranje žalbi za podizanje optužnice", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Podsjećanja radi, cijela priča o sumnjivoj naplati 3,4 miliona KM od "Puteva RS" počela je još 2012. godine, kada je raspisan tender za održavanje puteva vrijedan više od 30 miliona KM. "Elektrounion" tada preuzima tendersku dokumentaciju, ali odmah nakon toga ulaže prigovor na uslove tendera, a na sam dan otvaranja ponuda traži zaustavljanje čitavog postupka, što nije urađeno, jer tadašnji rukovodioci "Puteva RS" nisu znali šta predstavnik "Elektrouniona" traži.

Nakon toga "Elektrounion" se žali Kancelariji za razmatranje žalbi koja "Putevima RS" nalaže da obustave postupak do njihove konačne odluke, a s obzirom na to da u roku od 15 dana nisu donijeli tu odluku, "Putevi RS" posao dodjeljuju firmi "Romanijaputevi" i od tada počinje pravna zavrzlama.

Nakon što "Romanijaputevi" dobijaju posao, KRŽ taj postupak poništava u cjelosti, a "Putevi RS" podnose tužbu Sudu BiH sa zahtjevom da se rješenje KRŽ-a stavi van snage, što Sud i čini, ali predmet vraća ponovo KRŽ-u na ponovno odlučivanje. Poslije ponovljenog postupka KRŽ donosi istu odluku i istovremeno usvaja zahtjev "Elektrouniona" za naknadu štete, nakon čega ova firma pokreće postupak prinudne naplate, a Sud BiH blokira račun "Putevima RS" i "Elektrounionu" se isplaćuju 3,4 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije