Privreda

Srbija plaća odštetu od 180.000 evra za 90 radnika

Srbija plaća odštetu od 180.000 evra za 90 radnika
Foto: Ilustracija | Srbija plaća odštetu od 180.000 evra za 90 radnika

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava naložio je državi Srbiji da zbog neizvršenja ili odlaganja izvršenja sudskih odluka donesenih u sporovima protiv državnih ili društvenih preduzeća, isplati po 2.000 evra svakom od 90 radnika tih preduzeća.

Ova odluka, koja je danas objavljena na sajtu Evropskog suda, donesena je u tri slučaja "Kostić protiv Srbije", "Golić i drugi protiv Srbije" i "Mihajlović i drugi protiv Srbije".

Podnosioci predstavke žalili su se na neizvršenje ili odlaganje izvršenja domaćih odluka donesenih protiv društvenih/državnih preduzeća.

U presudama se ne navode imena preduzeća iz kojih potiču radnici - podnosioci predstavki, ali se konstatuje povreda prava garantovanog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Takođe se u sve tri presude navodi isti zaključak da "sud smatra da u ovom slučaju vlasti nisu preduzele sve neophodne napore da blagovremeno sprovedu odluke u korist podnosilaca predstavke".

Zbog povrede prava sud je naveo da država mora da plati podnosiocima predstavki u roku od tri mjeseca po 2.000 evra, konvertovane u domaću valutu po kursu važećem na dan namirenja.

Ukoliko ne dođe do isplate pomenutih iznosa u roku od tri mjeseca država će morati da plati i kamatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije