Privreda

Srbiji bi takse na "Balkanski tok" mogle donijeti 90 miliona godišnje

Srbiji bi takse na "Balkanski tok" mogle donijeti 90 miliona godišnje
Foto: Tanjug | Srbiji bi takse na "Balkanski tok" mogle donijeti 90 miliona godišnje

BEOGRAD - Predsjednik skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić danas je ocijenio da bi Srbija od tranzitnih taksa na transport putem gasovoda "Balkanski tok" godišnje trebala da dobije oko 90 miliona dolara.

Vuletić je rekao da misli da će Bugarska svoj dio posla na tom gasovodu završiti do kraja godine, te da će od sljedeće godine Srbija moći da se snabdijeva "Balkanskim tokom".

"Kapacitet 'Balkanskog toka' je 15 milijardi kubnih metara godišnje, znači da bi trebalo da donosi 180 miliona dolara, odnosno, pošto je firma za transport 50 odsto ruska, a 50 odsto naša, dobijaćemo oko 90 miliona godišnje", rekao je Vuletić za Televiziju "Prva".

Prema njegovi riječima, to će biti samo korist od tranzitnih taksa, dok će korist od korišćena gasa biti daleko veća, jer će "Elektroprivreda Srbije" graditi nove kapacitete na prirodni gas.

"Što ranije dobijemo gas, to bolje. Mi smo svoj deo posla obavili, čekamo da Bugari završe", dodao je Vuletić.

Prema njegovim riječima, preko Ukrajine uskoro neće moći da se snabdijeva gasom zbog tehničkih razloga jer je "tom gasovodu istekao rok upotrebe".

"Balkanski tok" je dio gasovoda "Turski tok", čiji jedan krak prolazi kroz Tursku, a drugi kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Srbija je izgradila magistralni gasovod od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša, kojim će se dopremati gas i iz "Turskog", odnosno "Balkanskog toka".

Jedan krak "Balkanskog toka" usmjeren je i ka Grčkoj.

Predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov, koji je juče sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetio gradilište "Balkanskog toka", rekao je i da će tim gasovodom moći da se transportuje i ruski, američki, azerbejdžanski gas.

Gasovod "Turski tok" je projekat ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša" koji bi trebalo da obezbijedi stabilno snabdijevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije