Privreda

Šreder: SAD nam podmeću klipove u točkove

Šreder: SAD nam podmeću klipove u točkove
Foto: N.N. | Šreder: SAD nam podmeću klipove u točkove

SANKT PETERBURG - Otpor prema projektu izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 potiče iz ekonomskih interese konkurenata, uključujući SAD, izjavio je Gerhard Šreder.

Šreder je, podsjetimo, bivši njemački kancelar i šef Upravnog odbora kompanije Sjeverni tok 2, koja je operater projekta.

"SAD hoće da podmetnu klipove u točkove ovog projekta, i ne svrstavaju se ni na koji način uz Evropsku uniju, već se rukovode sopstvenim ekonomskim interesima nastojeći da spriječe sprovođenje projekta Sjeverni tok 2", rekao je Šreder na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

"Ako se pogleda način na koji predsjednik (SAD-a) promoviše sankcije, jasno je da je u pitanju prodaja američkog tečnog prirodnog gasa (TPG) na evropskom tržištu bez obzira na to da li njihovi standardi ispunjavaju zahtjeve evropskih pogona za preradu gasa", dodao je on.

Šreder je, kako prenosi agencija Tass, izrazio nadu da će Evropska unija (EU) biti u stanju da se odupre SAD-u i zaštiti projekat.

"SAD nam demonstriraju nove primjere arogancije i manipulisanja, ali njihove akcije neće ostati bez odgovora. Nadamo se da će EU 'imati petlju' da zadrži opredjeljenje za ovaj projekat i da neće slijediti američku liniju", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, Evropi je potreban taj projekat ne samo sa stanovišta energetske sigurnosti, već i zbog generisanja većeg zapošljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije